Hopp til hovedinnhold

20 år med FNs utviklingsprogram

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen delte historier og fortalte om sitt engasjement for FNs utviklingsarbeid under et arrangement på studentfestivalen UKA i Trondheim. Kronprins Haakon har vært UNDP Goodwill-ambassadør i 20 år.

19.10.2023

Kronprinsen har et bredt internasjonalt engasjement – og utviklingsspørsmål har vært et viktig temaområde for Kronprinsen helt siden studenttiden. Arbeidet for FNs utviklingsprogram (UNDP) er en viktig del av Kronprinsens internasjonale engasjement.

Under arrangementet "FNs bærekraftmål og fremtidens teknologi" på Studentersamfundet i Trondheim delte Kronprinsen minner og lærdommer fra sitt arbeid sammen med FN de siste tyve årene. 

I Storsalen ved Studentersamfundet i Trondheim delte Kronprinsen historier og lærdom fra 20 år med engasjement for UNDPs arbeid. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

I foredraget fortalte Kronprinsen om da han som 30-åring ble spurt av regjeringen om å ta på seg et spesielt engasjement. Valget landet på UNDP, og et arbeid med å promotere arbeidet med Tusenårsmålene, som verdens ledere nettopp hadde blitt enige om. 

- Gjennom disse årene har jeg sett FN i praksis  og betydningen av internasjonalt samarbeid  både i det store og det små, det nære, fortalte han. 

Kronprinsen har vært på reiser med UNDP til Sierra Leone, Guatemala, Burundi, Mongolia, Botswana, Nepal, Haiti, Zambia, Tanzania, Øst-Timor, Liberia, Colombia og Kenya.

Sammen med svenske Kronprinsesse Victoria besøkte Kronprinsen Kenya høsten 2022 i regi av UNDP. Der besøket de blant annet en søppelplass utenfor Nairobi - der mange livnærte seg av å finne ting de kunne selge eller bruke. FOTO: UNDP.

Fra scenen oppfordret Kronprinsen de fremmøte studentene i salen til å engasjere seg:

- Mange av dere som sitter i denne salen her i dag, som studerer i Trondheim, skal jobbe innenfor områder som blir avgjørende for verdens utvikling i årene som kommer. Enten dere studerer teknologi, samfunnsfag, skal jobbe med det grønne skiftet, digitalisering, bli lærere, jurister eller hva som helst – vi trenger dere alle med på laget! Dere har en fantastisk mulighet til å bidra til at flest mulig mennesker i verden skal kunne leve så gode liv som mulig.  

I en panelsamtale snakket også Kronprinsen med tre studenter ved NTNU om deres engasjement for utviklingsarbeid. 

Ulrika Modéer, UNDPs assisterende generalsekretær holdt også innlegg - blant annet om tiden frem mot 2030 og hvordan man skal nå bærekraftmålene. Inga Strümke, som forsker på kunstig intelligens ved NTNU og Arvinn Gadgil, direktør ved UNDP Oslo Governance Centre snakket om teknologi, demokrati og bærekraftsmålene.

Kronprinsen i panelsamtale med engasjerte NTNU-studenter. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

Møtte unge fagarbeidere

Tidligere på dagen besøkte Kronprinsen den kommende barne- og ungdomsskolen på Nidarvoll, og  Strinda videregående skole i Trondheim.

På Nidarvoll fikk kronprinsen en orientering om den fremtidige skolen og en omvisning av flere av  lærlingene som er involvert i byggeprosjektet. Her ble viktigheten av involvering og oppfølging av lærlinger et viktig tema. Også viktigheten av yrkesfag og rekruttering til yrkesfaglige utdanninger var i fokus under besøket. 

På Strinda videregående møtte han mange av ungdommene som er elever ved de ulike yrkesfaglige linjene ved skolen.

Elever viste blant annet rundt i automasjonsverkstedet som brukes av ungdommene ved Elektro- og datateknologi-linjen, og demonstrerte oppgaver de jobber med å løse i skolehverdagen. Helsefagelever viste rundt på praksisrommet de benytter i undervisningen, og i kjøkkenet fikk Kronprinsen være med på å lage lunsj sammen med elever fra restaurant- og matfagavdelingen.

Sammen med elever ved restaurant- og matfag på Strinda videregående skole var Kronprinsen med å forberedte lunsj. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook