Hopp til hovedinnhold

Offisielt besøk til Tyskland

Forsvarsindustri og fremme av norsk litteratur var tema i München hvor Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen innledet et fire dager langt offisielt besøk til Tyskland. Besøket skal bidra til å forsterke de nære og gode relasjonene, og det tette næringslivssamarbeidet mellom Norge og Tyskland.  

07.11.2023

Tyskland er en viktig partner for Norge i Europa. Samarbeidet er tett og omfattende på en rekke områder. Tyskland er en av våre største handelspartnere, en viktig alliert og en likesinnet samarbeidspartner for å fremme demokrati, rettsstat og menneskerettigheter.

I München stod blant annet forsvarssamarbeid på programmet. Kronprins Haakon var tirsdag formiddag til stede under åpningen av konferansen «Norwegian German Business Summit – a strong partnership within the defence industry» sammen med representanter fra norsk og tysk næringsliv og forsvarsindustri.

Tema for konferansen var norsk-tysk forsvarsmateriell- og industrisamarbeid, og hvordan dette bidrar til å styrke NATOs, Tysklands og Norges forsvarsevne.

Kronprinsen talte under åpningen av en konferanse om norsk-tysk forsvarsmateriell- og industrisamarbeid i München. Konferansen ble arrangert i samarbeid med Forsvars- og Sikkerhetsindustriens forening(FSi) og Innovasjon Norge. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Kronprinsens talte under åpningssesjonen, før et høynivå-panel diskuterte forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid mellom landene. I talen trakk Kronprinsen frem viktigheten av samarbeid innen forsvarssektoren: 

 Today’s conference on defence industry is, unfortunately, more relevant than we had hoped for. We gather here in Munich in deep concern for the human suffering in Ukraine and in the Middle East. Against this backdrop, we must stand together to protect our values, human rights and the rule of law that we build our societies on.  

Les hele Kronprinsens tale

Tyskland er en viktig samarbeidspartner i Europa på forsvarsområdet, og historisk har Norge anskaffet mye materiell fra tysk forsvarsindustri. 

Etter deltakelsen på åpningen av forsvarsindustrikonferansen besøkte Kronprinsen stridsvognprodusenten Krauss-Maffei Wegmann + NEXTER Defense Systems (KNDS). Her fikk Kronprinsen blant annet en orientering om det norsk-tyske forsvarsmateriell- og industrisamarbeidet, og en demonstrasjon av stridsvognen Leopard 2.

Kronprinsen fikk en orientering og demonstrasjon om norsk-tysk samarbeid innen forsvarsmateriell og industri under besøket i München. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Samlet bokbransjen

I München ble også norsk og tysk bokbransje brakt sammen under et bokbransjetreff og bokbad på litteraturhuset i byen. Bransjetreffet ble arrangert av NORLA i samarbeid med Börsenverein des deutschen Buchhandels. 

Under arrangementet ble Norge lansert som gjesteland for bokmessen i Leipzig i Tyskland, som arrangeres i 2025. Bokmessen i Leipzig er en publikumsmesse med over 2000 utstillere fra 40 land, og arrangeres samtidig med «Leipzig liest», som har forfatterprogram over hele byen. I 2019 var Norge gjesteland under bokmessen i Frankfurt - som resultat av en stor dugnad fra en samlet norsk bokbransje. NORLA - Norwegian Literature Abroad ledet også den gang arbeidet, og et av hovedmålene med deltakelse på messene er å løfte fram nye litterære stemmer.

Bokbad med de to norske forfatterne Maja Lunde og Dag O. Hessen. Samtalen ble ledet av den tyske litteraturformidleren Thomas Böhm. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Kronprinsen var til stede under et bokbad på arrangementet, med de to norske forfatterne Maja Lunde og Dag O. Hessen. Samtalen gikk inn på klima- og naturrelaterte problemstillinger. Lundes roman Bienes historie var den mest solgte boken i Tyskland i 2017 og Dag O. Hessen har en solid posisjon som prisbelønnet formidler av tema innenfor biologi og miljø. S

  In times of conflict – between countries, people, ideas, – literature can represent a different, more powerful kind of communication between us. These are some of the reasons why culture in general – and literature in particular – is so important, sa Kronprinsen da han talte under arrangementet på Litteraturhuset. 

Kronprinsens tale under litteraturarrangementet 

Middag

Mandag kveld var Kronprinsen til stede under en middag i «Müncher Residenz», delstatsmyndighetens representasjonslokale i München.

Hit var representanter for norsk og tysk politikk, næringsliv og kultur invitert. Delstaten Bayern er et av de viktigste tyngdepunktene for norske interesser i Tyskland. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram var også blant de som var til stede under middagen.

“The program for our visit here in Bayern is diverse – and reflects the time we live in: We need military defence for the protection of our freedom, values and borders – and we need culture for our protection and development as human beings” sa Kronprins Haakon da han talte under middagen mandag kveld. Foto: Simen Løvberg Sund, Det Kongelige Hoff
Les hele talen fra middagen her
I kveld fortsetter det offisielle besøket til Tyskland i Hamburg. I Hamburg vil hovedtema være energiomstilling og grønn industriutvikling med fokus på hydrogen og CCS, samt grønn maritim sektor. 

Besøket avsluttes i Berlin torsdag 9. november hvor også Kronprinsessen vil delta på en minnemarkering for Berlinmurens fall. Kronprinsparet møter deretter Tysklands forbundspresident Frank-Walter Steinmeier og forbundskansler Olaf Scholz. 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook