Hopp til hovedinnhold

Markering av Prinsens myndighetsdag

I dag inviterte Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen til lunsj på Det kongelige slott for å markere Prins Sverre Magnus’ 18-årsdag. Prinsen fyller 18 år søndag 3. desember.

01.12.2023

Dronning Sonja ønsket velkommen og ga Prins Sverre Magnus noen ord med på veien:

– Magnus, jeg vil si noe viktig til deg og til de andre 18-åringer i landet vårt i dag. Det er godt nok å være den du er. Det viktigste er å bli sikker på seg selv og lytte til sin egen stemme, understreket Dronningen i talen til barnebarnet.

– Evne til innlevelse i andre menneskers situasjon og det å være en god venn er meget viktigere enn det å være «flink» til ting. Jeg håper du vil bidra også til å gi andre unge rundt deg trygghet når det gjelder dette temaet. Her har vi alle en jobb å gjøre.

Les hele Dronningens tale

Familiebilde tatt på Slottet i anledning markeringen av Prinsens myndighetsdag. Foto: Heiko Junge / NTB

I Lille festsal på Slottet var det dekket på til rundt 70 personer – med kveite, oksebryst og vanilje- og limemousse med mangosorbet på menyen. 

– Jeg må si det er en fryd å se deg i din nye Aust-Telemark-bunad, sa Dronning Sonja i sin tale til jubilanten, som viser fram innerlommen på bunaden som Dronningen har brodert. Foto: Terje Pedersen / NTB

Gjester

I tillegg til familie og faddere, var blant andre representanter for det offisielle Norge og ungdomsorganisasjoner gjester ved den offisielle lunsjen. Stortingspresident Masud Gharahkhani var til stede, og regjeringen var representert ved arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna og finansminister Trygve Slagvold Vedum. Fra Sametinget kom plenumsleder Tom Sottinen.

Et viktig innslag på gjestelisten var åtte ledere, fra følgende norske ungdomsorganisasjoner: Norges Bygdeungdomslag, ungdomsutvalget i Norske Reindriftsamers Landsforbund, LNU (Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner), Røde Kors Ungdom, Elevorganisasjonen, Natur og Ungdom, DNT Ung og Skeiv Ungdom.

Stortingspresident Masud Gharahkhani med gaven fra Stortinget – et maleri av kunstneren Cassius Fadlabi. Foto: Peter Mydske / Stortinget / NTB

Utnevnelse

Hans Majestet Kongen har utnevnt Prins Sverre Magnus til Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Dekorasjonen blir overrakt i en privat seremoni på Det kongelige slott i forbindelse med feiringen av myndighetsdagen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook