Hopp til hovedinnhold

Markeringen av Prinsens myndighetsdag: Dronningens tale

H.M. Dronningens velkomsttale under lunsjen på Det kongelige slott i anledning markeringen av Prins Sverre Magnus’ 18-årsdag fredag 1. desember 2023.

Stortingspresident
Representanter for regjering og høyesterett
Kjære familie
Kjære alle sammen

Først og fremst – Kjære Magnus, gratulerer med 18-årsdagen!

Velkommen til alle sammen, til denne lunsjen for å feire den flotte prinsen vår, Sverre Magnus.

Magnus, – for bestefar og meg er det en stor glede å få markere myndighetsdagen din sammen med familien, og sammen med mennesker som på ulike måter representer Norge her i dag.

Jeg må si det er en fryd å se deg i din nye Aust-Telemark-bunad. Det har vært spennende å være sammen med deg i denne prosessen og observere hvilke valg du har tatt. Både farger, stoff og mønstre er dine valg. Bunaden er blitt helt unik, og den bærer ditt særpreg. Den er deg.

Og som du vet, rommer den også en liten hemmelighet: Til de andre barnebarna har jeg brodert vesker til bunaden. Men vesker hører ikke til en herrebunad. Hva gjør jeg så? Da kom du, Marius, meg til unnsetning. For han sier: Kan du ikke brodere noe jeg kan ha på innsiden av jakken min?

Som sagt, så gjort – du har nå en brodert lomme på innsiden av jakken som kanskje kan brukes til litt av hvert. Jeg er glad for løsningen – og jeg håper bunaden, og spesielt den broderte lille lommen, alltid vil være et lite minne om bestemors strev.

Det varmer faktisk mitt hjerte å se at det er så mange som bærer bunad her i dag, nesten alle... En bunad er en påminnelse om røtter og dine røtter, kjære Magnus. Om arven og ballasten du bærer med deg gjennom storfamilien din. Du har røtter mange steder: Fra pappa og bestefar har du røtter i Oslo, Asker, Sverige, Danmark og England. Gjennom mamma og mormor har du med deg en del av Sørlandet og Rogaland. Og fra min side har du  beviselig gjennom bunaden – røtter fra Telemark. Alt dette er du en del av, Magnus.

Gjennom røttene dine har du fått med deg familiehistorier, verdier, egenskaper og felles fortellinger som er del av den fine unge mannen du allerede er, og som er i stadig utvikling.

Du har et godt og solid livsfundament, kjære Magnus. Alt ligger til rette for at du kan gjøre gode veivalg for din egen fremtid. Det blir spennende å se. Du er teknisk begavet, og du har fått øynene opp for fotografering, noe som gleder meg stort.

Sannelig har du ikke allerede blitt hoff-fotograf, da du tok nydelige bilder av din kjære mamma til hennes 50-årsdag i sommer. Og ikke minst er du interessert i jakt, til bestefars store glede.

Du er positiv og interessert i å være med når vi inviterer til opplevelser sammen i familien. Det setter vi umåtelig stor pris på. Og du er en skikkelig «vann-løve».

Vi holder alle pusten når du fryktløs hopper fra Kongeskipet – eller hopper ned på trampolinen fra andre etasje på Skaugum. Men utrolig nok kommer du fra det hele i god behold – gang på gang.

Jeg tenker ofte at unge i dag er utsatt for et urimelig press. Det er så meget å ta stilling til. Så meget som trekker oppmerksomheten bort fra det som egentlig betyr noe. Så mange forventninger – både fra samfunnet, skole, venner og familie. Og da blir det lett til at man forventer litt for meget av seg selv.

Men Magnus, jeg vil si noe viktig til deg og til de andre 18-åringer i landet vårt i dag: Det er godt nok å være den du er. Det viktigste er å bli sikker på seg selv og lytte til sin egen stemme. Evne til innlevelse i andre menneskers situasjon og det å være en god venn er meget viktigere enn det å være «flink» til ting. Jeg håper du vil bidra også til å gi andre unge rundt deg trygghet når det gjelder dette temaet. Her har vi alle en jobb å gjøre.

Kjære Magnus! Du er velsignet med en stor familie som er veldig glade i deg og som bare vil deg vel.

Gratulerer med dine 18 år – vi håper og ønsker deg alt godt i fremtiden!

Og nok en gang ønsker vi velkommen til Slottet i anledning denne viktige familiebegivenheten – og utbringer en skål for vår kjære prins Sverre Magnus.

Lykke til, Magnus!

 

01.12.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Dronning Sonja ønsker velkommen til lunsj på Slottet i anledning markeringen av Prins Sverre Magnus' myndighetsdag. Foto: NRK