Hjertelig gjensyn ved en brukket stav
Det ble et hjertelig gjensyn mellom Hans Majestet Kongen og skilegenden Oddvar Brå, da Hans Majestet markerte åpningen av den nye utstillingen på Skimuseet i Holmenkollen i Oslo.
Kongen var til stede under verdensmesterskapet i 1982 da staven til Oddvar Brå brakk under den spennende stafettduellen mellom daværende Sovjetunionen og Norge i Holmenkollen for 41 år siden. Nå har Oddvar Brå donert den historiske staven til Skimuseet og Kongen fikk se den utstilt under besøket.
Det ble et hjertelig gjensyn med Oddvar Brå da den nye utstillingen på Skimuseet ble åpnet av Kongen. Brå hadde donert den brukne staven til museet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen. Det kongelige hoff
Bygget om
I anledning av Skimuseets 100-årsmarkering har man foretatt en omfattende ombygging og utvidelse. Inngangspartiet har fått en helt ny del og Polarutstillingene er betydelig oppgradert. Gjenåpningen fant sted på selve 100-årsdagen. Kongen ble tatt imot av Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland og Oslos ordfører Anne Lindboe.
– Det er en glede for meg å invitere Kongen inn i utstillingen, og med dette markeres åpningen av det nye Skimuseet, sa museets daglige leder Åslaug Midtdal, før hun ledsaget Kong Harald inn i den nye utstillingen. Der fikk Kongen blant annet se det som skal være det eldste funnet av en ski i Norge, den 5000 år gamle Drevja-skien.
Hans Majestet Kongens Gardes Musikkorps og Øystein Fevang sto for de kulturelle innsalgene under åpningsseremonien.
Destinasjon
– Nå skaper vi en destinasjon som er enda mer attraktiv for både norske og utenlandske gjester - enten de er interessert i sport, kultur, arkitektur eller utsikt, sier generalsekretær Håvard Abrahamsen i Foreningen til Ski-Idrettens fremme. Det er foreningen som eier og drifter Skimuseet.
Skimuseet i Holmenkollen ble etablert i 1923, og er verdens eldste spesialmuseum for ski. Initiativet til opprettelsen av Skimuseet ble tatt av slottsforvalter og arkitekt Hjalmar Welhaven, og grunnstammen i samlingen bestod i 1923 av hans private samling. Senere ble det gjort systematiske innsamlinger fra hele landet i regi av museets skigranskingsnemd, og i dag kan man oppleve hele 6 000 år med skihistorie i Skimuseet under hoppet på den legendardiske hoppbakken.
Gave fra Kongefamilien
Skimuseets gjenstandssamling består av ski fra middelalderen og frem til nå, med hovedtyngde på 1800- og 1900-tallet. Utstyr og ski fra de norske polarferdene er en viktig del av museets samling. Det samme er Kongefamiliens skiutstyr, donert til Skimuseet etter Kong Olav V´s bortgang i 1991.
Opprinnelig holdt museet til i en tømmerbygning ved Frognerseteren, men ble i forbindelse med vinter-olympiaden i Oslo i1952 flyttet ned til hoppbakken i Holmenkollen. Kong Harald er æresmedlem i Skiforeningen – noe også Kong Olav var.
I mars 1946 var Kongefamilien tilbake på ski i Holmenkollen - etter fem år i landflyktighet. Kong Haakon VII, Prinsesse Ragnhild, daværende Prins, daværende Kronprins Olav, Prinsesse Astrid og Kronprinsesse Märtha fotografert utenfor Skimuseet. Foto: Aftenposten/NTB
Aktuelle saker
Finalekonsert i Prinsesse Astrid internasjonale musikkpris
Tre unge fiolinistar i verdsklasse stod på scena med Trondheim Symfoniorkester & Opera i går kveld. Prinsesse Astrid, fru Ferner gratulerte finalistane i ei videohelsing som blei vist under utdelinga.
Kronprinsparet i Midtre Gauldal og Trondheim
Fylkesturen fortsatte med besøk til kommunene Midtre Gauldal og Trondheim. Deres Kongelige Høyheter Kronprinsparet fikk et innblikk i livet på bygda og i by i Trøndelag.