Hopp til hovedinnhold

Møtte humanitære aktører på oppdrag i Gaza

De sivile lidelsene i Gaza er enorme, og særlig barn rammes ekstremt hardt. I dag møtte Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen ansatte i FN og internasjonale frivillige organisasjoner som nylig har vært på humanitære oppdrag i Gaza eller arbeider i Kairo med dette.

25.01.2024

– Det er veldig få som ikke blir berørt av den situasjonen som er i den regionen. Det var veldig sterkt å høre disse historiene. Det var rystende.

 Samtidig kan vi ikke gi opp håpet om en fredelig løsning for alle mennesker i denne regionen. Vi får takke dem, som med liv og med egen sikkerhet som risiko, reiser inn i Gaza og prøver å avhjelpe den dramatiske situasjonen som er der, sa Kronprinsesse Mette-Marit til pressen etter møtet som fant sted i den norske residensen i Kairo torsdag formiddag.

Kronprinsesse Mette-Marit og utenriksminister Espen Barth Eide møter representanter for humanitære organisasjoner som har jobbet inne i Gaza. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Kronprinsessen møtte de humanitære aktørene sammen med utenriksminister Espen Barth Eide og Norges ambassadør til Egypt, Hilde Klemetsdal.

Under samtalen snakket de humanitære aktørene om erfaringer og inntrykk fra Gaza og arbeidet med å få humanitær bistand inn til Gaza.

"Vi får takke dem, som med liv og med egen sikkerhet som risiko, reiser inn i Gaza og prøver å avhjelpe den dramatiske situasjonen som er der."

Til stede var Andrea de Domenico, leder for FNs nødhjelpskontors arbeid i de palestinske områdene (UN OCHA), Pascale Coissard, som er nødkoordinator for Leger Uten Grenser i Gaza, Geir Stray Andreassen, ortoped på OUS som jobber for NORWAC i Gaza, og Stephanie Case, som leder arbeidet med beskyttelse i FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

FN-medarbeidere og ansatte i internasjonale frivillige organisasjoner roterer inn og ut av Gaza. Det første kirurgiske teamet med seks nordmenn fra NORWAC reiste 10. januar inn for å arbeide på Gaza European Hospital i Khan Younis sør i Gaza.

Kronprinsesse Mette-Marit i samtale med ortoped Geir Stray Andreassen som reiste ut fra Gaza onsdag. I to uker har han jobbet på Gaza European Hospital i et team med seks norske leger og sykepleiere. Foto: Cornelius Poppe / NTB

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook