Hopp til hovedinnhold

Kronprinsessen på bokmessen i Kairo

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit åpnet torsdag ettermiddag det norske gjestelandsprogrammet og den norske paviljongen på den internasjonale bokmessen i Kairo.

25.01.2024

I år er Norge gjesteland på bokmessen i Kairo, med mål om å profilere norsk litteratur i den arabisktalende verden, stimulere leseglede og styrke rekruttering av oversettere mellom norsk og arabisk.

Den internasjonale bokmessen i Kairo er en publikumsmesse med flere millioner besøkende.

Kronprinsesse Mette-Marit talte under åpningen av gjestelandsprogrammet og viste til posisjonen som bokmessen har i regionen – et område hvor norsk litteratur så langt ikke er særlig godt kjent.

– The Cairo International Book Fair is the most important book fair in the Arabic-speaking world, and it is a great privilege for Norway to have been invited as the Guest of Honour.

Kulturminister i Egypt Neveen Al-Kilany og direktør for bokmessen, Dr Ahmed Bahi El Din, var til stede ved åpningen av den norske paviljongen og gjestelandsprogrammet. Foto: Cornelius Poppe, NTB

Les hele Kronprinsessens tale

Litteraturen som en positiv kraft

Utenriksminister Espen Barth Eide ledsager Kronprinsessen på det to dager lange besøket til Kairo. Tidligere på dagen møtte de humanitære aktører som nylig har vært på oppdrag inne i Gaza. I talen tok Kronprinsesse Mette-Marit også opp den desperate situasjonen som utspiller seg tett på Egypts grenser.

– In difficult times like these, art, literature, and free speech enable us to better grasp all that we have in common. Reading about other people's lives deepens our understanding, increases our capacity for empathy and shows us that others share our thoughts and feelings. The right to freely express opinions and ideas through literature, poetry and art lies at the heart of the right to freedom of expression.

Kronprinsessen taler under åpningen av det norske gjestelandsprogrammet på bokmessen. Foto: Cornelius Poppe, NTB

Profilere norsk litteratur i den arabisktalende verden

Etter at Kronprinsessen formelt hadde erklært det norske gjestelandsprogrammet for åpnet, deltok den norske forfatteren Jostein Gaarder i en samtale med direktøren for den internasjonale bokmessen i Kairo, Dr Ahmed Bahi El Din, om hvordan tenne lesegnisten.

På bokmessen i Kairo får norske forfattere en mulighet til å nå ut til et helt nytt publikum. I løpet av 12 dager vil 17 norske forfattere møte publikum på den norske paviljongen og delta i seminarer og forelesninger, ofte i samarbeid med egyptiske kolleager.

I tillegg til Gaarder er Hanne Ørstavik, Terje Tvedt, Jørn Lier Horst, Bjørn Sortland, Nora Dåsnes og Karen Anne Buljo blant de norske forfatterne som deltar på bokmessen. Norsk barne- og ungdomslitteratur er godt representert i gjestelandsprogrammet.

Jostein Gaarder er en av 17 norske forfattere som publikum får møte på bokmessen. Her hilser han på Kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Cornelius Poppe, NTB

Det norske gjestelandsprosjektet ledes av NORLA, Senter for norsk litteratur i utlandet. Norsk barnebokinstitutt er samarbeidspartner, i tillegg til MUNCH. Prosjektet gjennomføres i tett samarbeid med den norske ambassaden i Kairo.

Bokhandleren i Kairo

Torsdag kveld var Kronprinsessen til stede på en mottakelse på den norske residensen i Kairo for å markere Norges rolle som gjesteland på bokmessen.

Besøket til Kairo ble avsluttet fredag med et besøk til bokhandelen Diwan Zamalek. Diwan er internasjonalt orientert bokhandel med et bredt utvalg arabisk og internasjonal litteratur. De selger også norske bøker.

Kronprinsesse Mette-Marit besøker bokhandelen Diwan i Kairo. Eieren Amal Mahmoud viser fram et utvalg egyptiske og norske bøker som de selger i bokhandelen. Det siste året har det blitt oversatt 10-15 norske bøker på arabisk. Foto: Cornelius Poppe, NTB

Publikum studerer den norske paviljongen. Norge er gjesteland på den internasjonale bokmessen i Kairo, med mål om å profilere norsk litteratur i den arabisktalende verden og styrke rekruttering av oversettere mellom norsk og arabisk. Foto: Cornelius Poppe, NTB

Oppdatert 26.01.2024

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook