Hopp til hovedinnhold

Åpnet Bodø som europeisk kulturhovedstad

Dere inviterer oss alle inn for å skape rike og vakre fellesskap – i en tid da det å møtes er viktigere enn noen gang, sa Hennes Majestet Dronningen da hun åpnet Bodø som europeisk kulturhovedstad i 2024.

04.02.2024

Mellom 12 000 og 15 000 bodøværinger var møtt opp i havna for å se den store åpningsseremonien, som besto av både dans, sang, orkestermusikk, teater, joik av artisten Ella Marie, lysshow og fyrverkeri.

Den store åpningsseremonien i havna i Bodø. Foto: Jan Langhaug / NTB

Dronningen høy beskytter

Bodø er utvalgt av EU til å være kulturhovedstad i 2024, og Dronningen er høy beskytter for Bodø 2024.

– Tenk at Norge igjen er vertsland for en europeisk kulturhovedstad – og tenk at det skjer her i Bodø og i Nordland! Det er imponerende, sa Dronningen i åpningstalen i Stormen konserthus. Hun la til at alt dette nok ikke hadde blitt realisert uten nordlendingens spesielle egenart.  

Bodø som europeisk kulturby er det største kulturprosjektet i Nord-Norge noensinne, og det skal arrangeres over 1.000 arrangementer i både Bodø og i hele regionen, i løpet av året.

Les Dronningens åpningstale

Første nord for Polarsirkelen

Bodø – som ligger på 67 grader nord – er den første europeiske kulturhovedstaden nord for Polarsirkelen. Det barske klimaet ble enda tøffere gjennom uværet som har fått navnet «Ingunn», og som har blåst med både storm og orkan i kastene de siste dagene. Mange var derfor spente på om den store åpningsseremonien utendørs kunne finne sted, og uværet løyet akkurat i tide.

Folkefest under åpningen av Bodø 2024. Foto: Jan Langhaug / NTB

Den samiske kulturen er representert gjennom en samisk kulturuke og i kulturprogrammet generelt. Dronningen var til stede under Árran360°-filmvisning på formiddagen, og fikk se en av filmene som vises under den samiske kulturuken. Árran360 er verdens største lavvo, ti meter høy, med filmlerret langs hele innerveggen, og der vises det filmer som kombinerer urfolksfortellinger og innovativ filmteknologi. Árran betyr ildsted – et sted der historier fortelles.

Dronningen var til stede under Árran360° filmvisning. Árran betyr ildsted - et sted der historier fortelles. Foto: Jan Langhaug / NTB

Det europeiske kulturbyprosjektet

Kulturhovedstad er et EU-program som har eksistert siden 1985. Den aller første kulturhovedstaden ble arrangert i Athen, og formålet er å bringe Europas befolkning sammen. Tidligere har Bergen (2000) og Stavanger (2008) vært europeiske kulturbyer. I år er det tre byer som er europeisk kulturhovedstad: Bodø, Tartu i Estland og Bad Ischl i Østerrike.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook