Hopp til hovedinnhold

Kongsberg feiret 400 år

Det var duket for folkefest i Kongsberg da Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen i dag var med på bursdagsfeiring.

02.05.2024

- Gratulerer med dagen til Kongsberg, og lykke til med de 400 neste årene, sa Kongen og Dronningen etter å ha vært med å feire at det er 400 år siden Kongsberg ble grunnlagt.

Mange tusen mennesker hadde møtt opp for å markere byjubileet i den gamle bergverksbyen. Først var Kongeparet med på en festforestilling i en stappfull Kongsberg kirke, før de ble møtt av et folkehav på plassen utenfor kirken.

Kongsberg by ble grunnlagt tilbake i 1624 på bakgrunna v sølvfunnet som ble gjor ti området året før. Det var den dansk-norske kongen Christian IV som ga tillatelse til å starte gruvedrift i området i 1623. Denne tillatelsen la grunnlaget for etableringen av det som skulle bli en av de viktigste gruvebyene i Norge.

Mange tusen hadde møtt frem for å være med på byjubileet. Foto: Heiko Junge, NTB
Gruvedriften førte til en betydelig økonomisk vekst og tilflytting av folk til området. Kongsberg ble etter hvert et senter for sølvproduksjon og en viktig del av den norske bergverksindustrien. Byen vokste raskt rundt gruvene, og utviklet seg til et knutepunkt for handel og industri i regionen.

Den historiske arven fra gruvevirksomheten preger fortsatt byen, og Kongsberg er i dag kjent både for sin rike kulturhistorie og for sin moderne teknologiske industri.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook