Hopp til hovedinnhold

Havvind i Bergen

Forskning og næringsvirksomhet knyttet til havvind var tema da Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon besøkte Bergen i dag.

07.02.2024

Kronprinsen startet dagen i Bergen med et besøk til Bergen Offshore Wind Centre (BOW) ved Universitetet i Bergen. Senteret samler universitetets satsing på havvind. Senteret har tre fokusområder: vindressurser, plassering av vindparker og drift av vindparker. 

Kronprinsen fikk orienteringer om havvind fra ulike sentrale aktører innen forskning, utdanning og næringsliv. Foto: Håvard Kroken Holme / Universitetet i Bergen
Instituttleder Tor Eldevik ønsket velkommen til senteret før direktør og professor Christian Gebhardt innledet om forskning og utdanning knyttet til havvindenergi. Deretter orienterte ulike representanter for senteret om sine ansvarsområder.

Bergen Offshore Wind har blant annet som mål å være et kompetansesenter for forskning, utdanning og innovasjon innenfor offshore vindenergi på et internasjonalt nivå, og vil bidra til FNs bærekraftsmål nummer syv - rimelig og ren energi til alle.

Møtte aktører fra næringslivet

På Sandsli ligger Equinors Bergenkontor. Der deltok Kronprinsen på et seminar om satsingen på havvind i Norge - og internasjonalt. Seminaret dekket verdikjeden fra lokal leverandør til storskala vindkraftverk til havs.

I tillegg til ansatte fra Equinor var representanter for Offshore Norge, Fornybar Norge, Norsk Industri, Aibel, Norwegian Offshore Wind, Norwegian Energy Partners(NORWEP), Aker Solutions, Industry Capital Partners, Fiskebåt, NTNU og Sintef involvert i seminaret.

Under besøket til Equinor fikk Kronprinsen også en omvisning og orientering i kontrollrommet for Hywind Tampen - verdens største flytende havvindpark som blant annet forsyner olje- og gassprodusenter i Nordsjøen med elektrisk kraft for å kutte CO2-utslipp. Kronprinsen var til stede under den offisielle åpningen av Hywind Tampen på Gullfaks C-plattformen i fjor.

Kronprins Haakon åpnet Hywind Tampen i august 2023. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook