Hopp til hovedinnhold

Tilbake på Berkeley

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen begynte andre dag av besøket til USAs vestkyst på sitt gamle universitet, UC Berkeley. Det ble også anledning til å besøke San Quentin rehabiliteringssenter, der et nytt program er inspirert av norsk kriminalomsorg.

17.04.2024

Kronprins Haakon var selv student ved University of California, Berkeley da han tok en bachelor i statsvitenskap i årene 1996-1999. Deler av studietiden bodde han på International House, hvor dagens møte fant sted.

Kronprinsen møtte representanter fra UC Berkeleys ledelse, vitenskapelig ansatte og de norske studentene som studerer ved UC Berkeley i dag. Deretter ble det avholdt et fagseminar der blant annet LO og NHOs ledere diskuterte endringer i arbeidslivet og hva som kan være interessant ved det norske trepartssamarbeidet i møte med store omstillingsprosesser. 

Tilbake på Berkeley møtte Kronprinsen norske studenter som studerer ved universitetet her. Foto: Tom Hansen / Innovasjon Norge

Velkommen hjem!, sa dr. Robert Strand, direktør ved Nordic Center ved UC Berkeley, til Kronprinsen da han ønsket ham velkommen tilbake til sitt gamle studiested. 

- Det er fantastisk å være tilbake på Berkeley, der jeg tilbrakte tre viktige år av mitt liv. Jeg installerte mitt første modem og fikk epostadresse - så det der en stund siden, spøkte Kronprins Haakon. 

- Det var et stort privilegium å få studere her ved et av verdens ledende universitet, og jeg føler noe av den samme stemningen her i dag, sa Kronprinsen da han åpnet fagseminaret. 

Kronprinsens tale på UC Berkeley

USA er norske forskeres største og viktigste land for forskningssamarbeid, og UC Berkeley samarbeider med flere norske utdanningsinstitusjoner. Norsk-amerikaneren Peder Sæter var en av grunnleggerne av UC Berkeley på 1850-tallet.

San Quentin Rehabilitation Center

Californias guvernør Gavin Newsom har siden 2023 hatt et mål om å endre fengselssystemet i delstaten ved å innføre et rehabiliteringsprogram i fengslene samt ved å bedre forholdene for de innsatte generelt. Mye av inspirasjonen er hentet fra den norske kriminalomsorgen. Kronprinsen besøkte derfor fengselet San Quentin utenfor San Francisco, sammen med guvernør Newsom og næringsminister Jan Christian Vestre. De ble tatt i mot av ordføreren i Sacramento, fengselsledelsen samt representanter fra de innsatte, og vist rundt på fengselsområdet. 

Kronprins Haakon fikk en omvisning på fengselet San Quentin utenfor San Francisco. Foto: Anders Tvegård, NRK

Representanter fra San Quentin har vært på flere studiebesøk til Norge, og den norske kriminalomsorgen har til nå trent flere hundre av sine amerikanske kollegaer i norske metoder.

San Quentin er et av USAs eldste fengsler, og ble bygget i 1852. Det er et av det største i delstaten og huser kriminelle med svært lange dommer. Mange av de innsatte sitter inne på livstid eller er dømt til døden, men Newsom har innført en midlertidig stans av dødsstraff i delstaten. 

Kronprins Haakon møtte både ansatte og innsatte på San Quentin. Foto: Anders Tvegård, NRK

Samarbeidsavtale med California

Senere på dagen ble det undertegnet en større samarbeidserklæring mellom California og Norge om studentutveksling, forskning og fengselsreform. Det ble også signert en avtale (MoU) mellom California og Norge på energi- og klimasamarbeid. Avtalene ble signert av Californias guvernør Gavin Newsom og David Hochschild som leder Californias energikommisjon, samt næringsminister Jan Christian Vestre. Kronprinsen og Norges generalkonsul Gry Rabe Henriksen overvar seremonien.

Guvernør Gavin Newsom og næringsminister Jan Christian Vestre signerer en samarbeidserklæring mellom Norge og California. Foto: Charles Ommanney, Office of the Governor of California

Kunstig intelligens

Det to dager lange besøket til California og San Francisco ble avsluttet hos Nvidia, et selskap som anses å være en global leder innen kunstig intelligens. Nvidia utvikler blant annet grafiske prosessorer som lager bilder som vises på dataskjermen, og dette er en viktig teknologi for maskinlæring. Kronprinsen, digitaliseringsminister Tung og næringsminister Vestre møtte Nvidias grunnlegger og CEO, Jen-Hsun "Jensen" Huang. Målet for møtet var blant annet å høre selskapets perspektiv på utviklingen av kunstig intelligens.

Den norske delegasjonen med Jensen Huang utenfor lokalene til Nvidia. Foto: Tom Hansen, Innovasjon Norge

Med dette var besøket i San Francisco over. Kronprins Haakon og følget hans reiste videre til Seattle der den andre delen av besøket skal foregå.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook