Hopp til hovedinnhold

Samarbeid i Seattle

- Gjennom århundrene har millioner av mennesker tatt med seg sine håp og drømmer til USA. Noen har kommet for å oppleve et eventyr, andre for å klare å overleve eller for å forbedre livet for seg selv og sin familie, sa Kronprinsen da han innledet besøket til Seattle.

18.04.2024

Nesten én million nordmenn har utvandret til Nord-Amerika siden 1825, og de mange nordmennene som bor i USA er mye av grunnlaget for den nære relasjonen mellom Norge og USA i dag.

Delstaten Washington har særlig mange innbyggere med norsk avstamming, og besøket til Seattle ble derfor innledet med et besøk til the National Nordic Museum. Museet er den eneste institusjonen i USA som presenterer historien og kulturen til hele Norden.

Svært mange i Seattle har norske aner, og Kronprinsen fikk en varm mottakelse. Foto: Tom Hansen, Innovasjon Norge

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen og digitaliseringsminister Karianne Oldernes Tung fikk en omvisning av museumsdirektør Eric Nelson, før åpningen av en norsk-amerikansk næringslivskonferanse som også fant sted på museet.

Kronprinsens tale på konferansen

Microsoft og Amazon

Washington er hjemstaten til to av verdens største teknologiselskaper. Kronprins Haakon besøkte Microsoft og Amazon sammen med digitaliseringsministeren og representanter fra norsk næringsliv. 

I møtet med Microsoft ble Kronprinsen orientert om selskapets partnerskap med norsk næringsliv for karbonfangst, og om hvordan selskapet arbeider med kunstig intelligens som et verktøy for avkarbonisering. Microsoft er en viktig partner i Northern Lights, og signerte en ny avtale med Aker Carbon Capture om karbonfangst og karbonkreditter under besøket.

Amazon er verdens største leverandør av skytjenester, og her var selskapets arbeid med bærekraft og teknologiske løsninger for å oppnå det grønne skiftet tema for møtet.

"The Spheres" er en del av Amazons kontorkompleks i Seattle - tre veksthus som gir medarbeiderne muligheten til å oppleve natur midt i byen. Foto: Tom Hansen, Innovasjon Norge

Dagen ble avsluttet med en mottakelse for næringslivet og deler av det norske miljøet i Seattle i lokalene til det nordiske museet. Kvelden ble en markering av nære historiske bånd mellom Norge og Washington.

Møte med Guvernør Jay Inslee

Besøket til Seattle fortsetter i dag, torsdag, med et møte med Washingtons guvernør Jay Inslee. Etter samtalene vil det bli signert en samarbeidserklæring om blant annet maritim industri, havøkonomi, offshore vind og romteknologi mellom Norge og staten Washington. 

Det fire dager lange besøket til vestkysten avsluttes med et arrangement for å fremme norsk romteknologi og norsk-amerikansk samarbeid om bruk av romteknologi i havforvaltning.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook