Hopp til hovedinnhold

Statsbesøket fortsetter

Andre dag av statsbesøket til Tyskland startet med kransnedleggelse i Neue Wache, etterfulgt av besøk i Jüdisches Museum. Etter samtaler med Forbundskansler Angela Merkel, var DD.MM. Kongen og Dronningen til stede ved utdelingen av årets Willy Brandt-pris.
16.10.2007

H.M. Kongen la i dag morges ned krans ved Neue Wache. Bygningen ble oppført årene 1816-1818 og tjente tidlig som minnesmerke over soldatene som falt i Napoleonskrigen. Bygningen ble ødelagt under 2. verdenskrig, men gjenoppbygd som minnesmerke for ofre for fascisme og militarisme. I 1969 ble en ukjent soldat og en konsentrasjonsleirfange begravet her, omgitt av jord fra slagsted og konsentrasjonsleirer. I 1993 ble Neue Wache utnevnt til sentralt minnested for forbundsrepublikken Tyskland.

Jüdiches Museum

Etter kransnedleggelsen besøkte Kongen og Dronningen Jüdisches Museum. Dette er et av Berlins mest besøkte museer, og blir beskrevet som en oppdagelsesreise gjennom to tusen år med tysk-jødisk historie. Tre akser beskriver spesielt viktige begivenheter i den jødiske historien: Kontinuitetsaksen, eksilaksen og holocaust-aksen.

I tillegg finner man Raphael Roth Learning Center, som har som mål å fortelle en interaktiv historie til de besøkende. For tiden er temaet innvandringen av østeuropeiske jøder til Tyskland på slutten av keisertiden.

Willy Brandt-prisen

Kongen og Dronningen var til stede da Egon Bahr og Thorvald Stoltenberg i dag mottok Willy Brandt-prisen. Prisen tildeles personer eller institusjoner som har gjort en særlig fortjenstfull innsats for å bygge ut de norsk-tyske forbindelser, og består av en Willy-Brandt-statuett formet av Nils Aas og et diplom.

I begrunnelsen for tildelingen heter det blant annet:
"Innenfor temaene sikkerhetspolitikk, europapolitikk og flere andre områder har de to prisvinnerne gjennom sitt vellykkete samarbeid bidratt med svært viktige impulser. Ikke minst var Egon Bahr og Thorvald Stoltenberg initiativtakere bak grunnleggelsen av den norsk-tyske Willy-Brandt-stiftelsen. De mangfoldige kontaktene mellom Norge og Tyskland og styrkingen av det tysk-norske samarbeidet som Willy-Brandt-stiftelsen har fremmet, er derfor i stor grad de to prisvinnernes fortjeneste."

Kveldens program

Senere i dag, vil H.M. Kongen besøke Felleshuset i det nordiske ambassadekomplekset der utstillingene "Detour" og ”Norwegen Jetzt" vises. Kong Harald vil også besøke Deutsche See - Tysklands største leverandør av sjømat.

Dronning Sonja holder sin presentasjon "Impressions of Norway" i kveld, før Kongen og Dronningen sammen deltar på arrangementet "Taste of Norway" der norske råvarer, matkultur og kulinarisk kompetanse blir presentert.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook