Hopp til hovedinnhold

Forskning på miljøgifter

Etter å ha fulgt forskningsskipet Oden i fire dager, kom DD.KK.HH. Kronprins Haakon, Kronprinsesse Victoria og Kronprins Frederik til Ny-Ålesund i dag. Ny-Ålesund er utgangspunkt for flere prosjekter i tilknytning til Polaråret.

26.06.2008

Norsk Polarinstitutt driver forskningsstasjonene Sverdrupstasjonen og Zeppelin stasjon for atmosfærisk forskning og overvåkning, i Ny-Ålesund.

Tronarvingene ankom Sverdrupstasjonen i formiddag og reiste derfra med taubane til målestasjonen på Zeppelinfjellet. Zeppelinstasjonen ligger 400 meter over havet, og det er her Norsk Institutt for Luftmåling (NILU) gjør sine målinger. Luften som suges inn i måleinstrumentene, analyseres for innhold av klimagasser og miljøgifter som kvikksølv.

Kvikksølv

Verdens totale utslipp av kvikksølv øker. På grunn av spesielle meteorologiske og fysiske mekanismer får vi en konsentrasjon av kvikksølv i polare strøk, og målingene viser at kvikksølvnivået i Arktis øker. Kvikksølvet avsettes på bakken og tas opp i levende organismer. På denne måten finner kvikksølvet veien inn i næringskjeden. Pattedyr høyt opp i næringskjeden - som isbjørn og mennesker - er mest utsatt for nerveskadene kvikksølv kan påføre.

(kilde: Norsk polarinstitutt / Det Internasjonale Polaråret)

Foredrag i Marinlaben Kings Bay

De tre tronarvingene besøkte senere marinlaben Kings Bay. Her foredro Kim Holmén om Ny-Ålesund som forskningsplattform og hvilken rolle den spiller for internasjonal forskning og for Polaråret. Geir Wing Gabrielsen presenterte Polarårprosjektet COPOL, som er en studie av miljøgifter i økosystem. Dette prosjektet er også til stede i Ny-Ålesund.

Tronarvingene fikk også demonstrert laboratorieforsøk knyttet til COPOL-prosjektet.

Longyearbyen

I kveld reiser Kronprins Haakon, Kronprinsesse Victoria og Kronprins Frederik til Longyearbyen. Fredag morgen reiser Kronprins Frederik fra Svalbard, mens Kronprinsesse Mette-Marit slutter seg til selskapet.

De vil besøke Polarflokken barnehage før vandring med kulturinnslag i Longyearbyen. Deretter besøker Kronprinsen og Kronprinsessene Universitetssenteret på Svalbard, der de vil få en orientering om frølageret og CO2-fritt Svalbard.

 

I juni 2008 reiste de skandinaviske tronfølgerne Kronprins Frederik, Kronprinsesse Victoria og Kronprins Haakon på en forskningstur til Svalbard. Målet var å sette fokus på klimaforandringer. Foto: Foto: Katarina Theis-Haugan, Scanpix / DKH

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook