Hopp til hovedinnhold

Kurt Schwitters i Norge

H.M. Dronningen var til stede da utstillingen ”Kurt Schwitters i Norge” åpnet på Henie Onstad kunstsenter i kveld. Kurt Schwitters levde og arbeidet her i mange år. Likevel er dette første gang hans kunst gis en bred presentasjon i Norge.

01.10.2009

Dronning Sonja ble tatt i mot av styreleder Halvor Stenstadvold og direktør Karin Hellandsjø. Åpningstalen ble holdt av Ulrich Krempel fra Sprengel-museet i Hannover. Jaap Blonk fremførte utdrag av Kurt Schwitters ”Ursonate”, før Dronningen fikk en omvisning i utstillingen.

Kurt Schwitters (1887-1948)

Utstillingen tar for seg hele Kurt Schwitters' kunstnerskap, men med hovedfokus på arbeidene fra tiden i Norge. Han tilbrakte lange perioder mellom 1929 og 1940 her, først på grunn av en fascinasjon av den norske naturen, men senere også på grunn av verdenssituasjonen.

I 1938 deltok han i en gruppeutstilling med internasjonal samtidskunst, men møtte generelt liten forståelse for sine abstrakte malerier og eksperimentelle kunst i samtiden.

I dag fremstår Schwitters som en av de mest toneangivende og nyskapende kunstnerne innen den eksperimentelle kunsten på 1900-tallet. Han fikk stor betydning - ikke bare innenfor kunstmaling, men også for installasjonskunstnere og arkitekter gjennom sine såkalte Merzbau.

Utstillingen

Utstillingen omfatter om lag 120 verk, og er resultatet av et samarbeid mellom Henie Onstad Kunstsenter og Sprengel-museet i Hannover. 

Utstillingen er åpen i perioden 1. oktober 2009 - 17. januar 2010. 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook