Hopp til hovedinnhold

Åpnet Bjørnsonfestivalen

Hans Majestet Kongen åpnet Bjørnsonfestivalen 2010 i Molde i kveld. Tidligere på dagen, var Kong Harald til stede ved et arrangement på Bjørnstjerne Bjørnsons barndomshjem, Nesset prestegård.

28.08.2010

Bjørnstjerne Bjørnson vokste opp på Nesset i Romsdal og herfra fikk han inspirasjonen til mye av det han senere skrev. I dag ble prestegården tildelt Olavsrosen av Norsk kulturarv. 

Kong Harald fikk se et utdrag av Bjørnsonspelet "Auksjonen" og høre musikk ved Eidsvåg songlag, Erik Fostervoll, Gro Kjelleberg Solli og Marit Aspå. Deretter inviterte Nesset kommune på lunsj i fjøset på prestegården, før Kongen reiste inn til Molde for selve åpningen av Bjørnsonfestivalen.

Bjørnsonfestivalen

Bjørnsonfestivalen ble etablert i 1992 og har som sitt viktigste formål å fremme interessen for litteratur og skrivekunst. Årets festival rommer nær 80 ulike arrangementer i Molde og på Nesset. I Bjørnsons ånd, tar festivalen opp svært ulike temaer, med Bjørnsons store samfunnsengasjement og kamp for ytringsfrihet og andre menneskerettigheter fundament.

"Bjørnstjerne Bjørnsons samfunnsengasjement var så langvarig, intenst og mangfoldig at det vil gå lang tid før festivalen som bærer hans navn blir i beit for viktige temaer og problemstillinger.", poengterte Kong Harald i åpningstalen sin i kveld.

Etter åpningen, var Kongen til stede under festforestillingen "Løft ditt hode" i Bjørnsonhuset.

Bjørnsonåret 2010

2010 feires som nasjonalt Bjørnsonår, og en rekke arrangement over hele landet deltar i markeringen av at det er 100 år siden Bjørnstjerne Bjørnson døde. Et av målene for Bjørnsonåret er å skape interesse og engasjement for Bjørnsons dikting og samfunnsmessige innsats.

Kveldens festaften i Bjørnsonhuset inngår som en del av Bjørnsonåret - i tillegg til å markere åpningen av årets Bjørnsonfestival. 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook