Hopp til hovedinnhold

Fulgte opp TV-aksjonen

Hennes Majestet Dronningen besøkte Flyktninghjelpens hovedkontor i dag. Besøket var en oppfølging av TV-aksjonen 2010, der Dronning Sonja deltok som aksjonens beskytter.

18.02.2011

Dronningen ble tatt i mot av Flyktninghjelpens generalsekretær, Elisabeth Rasmusson, og fikk en kort orientering av generalsekretæren før et bredere anlagt orienteringsmøte tok til.

Rekordstort beløp til mennesker på flukt

"På flukt fra krig" var tittelen på TV-aksjonen 2010, og inntektene fra aksjonen gikk til Flyktninghjelpens arbeid for mennesker på flukt. Aksjonen satte rekord for innsamling til en organisasjon alene, samtidig som kostnadene ved aksjonen var de laveste noen sinne. Hele 209 millioner kroner ble samlet inn til Flyktninghjelpens arbeid.

Dronning Sonja ønsket å få kjennskap til hvordan det videre arbeidet hadde gått og fikk en orientering om bruken av TV-aksjonsmidlene og planene framover.

Prosjekter i mange land

Midler fra TV-aksjonen har allerede kommet godt til nytte. Blant tiltakene er:

  • Utdanningsprosjekter i palestinske områder
  • Respons på flyktningstrømmer fra Elfenbenskysten
  • Hjelp til flomrammede i Sri Lanka
  • Program for Afghanske flyktninger i Iran

Dronningen fikk også høre om planlagte prosjekter i DR Kongo, Sør-Sudan, Kenya, Somalia, Pakistan, Colombia og Irak, og en oppdatering om situasjonen i Dadaab - verdens største flyktningleir. Dronningen besøkte selv Dadaab i forkant av aksjonen i høst.

Engasjert i 25 år

Dronning Sonja har arbeidet med flyktningsaken siden 1974, da hun var beskytter for den første TV-aksjonen - også den til inntekt for Flyktninghjelpen. Dronningen har også deltatt aktivt i andre store aksjoner for bistand til flyktninger, og besøkt flyktningmottak og transittleire.

I 1982 ble den daværende Kronprinsesse Sonja tildelt Nansen-medaljen av FNs Høykommissær for flyktninger for sin innsats. Pengene som fulgte med medaljen - 50 000 amerikanske dollar - ga hun i sin helhet til bygging av skoler for flyktninger i Tanzania.

Dronning Sonja har også arbeidet for Norges Røde Kors, og var visepresident fra 1987 til 1990 med ansvar for organisasjonens internasjonale arbeid.
 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook