Hopp til hovedinnhold

Mali Youth Summit on HIV

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit deltok i dag på UNAIDS-konferansen ”Mali Youth Summit on HIV” i Malis hovedstad Bamako. Der talte hun til over 100 ungdommer fra hele verden.

16.04.2011

Konferansen holdes i regi av UNAIDS - FNs program for bekjempelse av hiv/aids - hvor Kronprinsessen har vært aktivt engasjert som spesialutsending siden 2006. I tillegg til å delta på konferansen, besøkte Kronprinsessen også en liten klinikk i en av byens fattigste områder.

Ungdoms egne løsninger

”Mali youth summit on HIV” er en konferanse der ungdommens egne løsninger står i fokus. UNAIDS ønsker å utnytte det store potensialet som finnes i ungdom som kjemper mot spredningen av hiv-viruset til fulle. Derfor samler de denne helgen unge ledere fra hele verden for å diskutere nye løsninger basert på unge lederes erfaringer. Det var Malis president, Amadou Toumani Touré som åpnet konferansen.

De gode eksemplene

Et annet mål med konferansen er å vise fram gode eksempler på hva ungdom har fått til i ulike land og samordne ungdomsorganisasjonenes arbeid. Ulike workshopper skal gi de unge lederne nødvendige verktøy for å bli hørt, slik at de kan føre kampen videre på egne premisser og stille krav til sine lands myndigheter.

Møtet er også en oppladning til et såkalt ”High level meeting” som holdes i regi av FN i New York i juni. Resultatene fra konferansen i Mali er ment å danne grunnlaget for mye av diskusjonene i New York og bli en del av strategien i kampen mot aids i årene fremover.

Bygg nettverk!

I sin tale til ungdommene vektla Kronprinsessen at det er de unge som sitter med løsningene og må få muligheten til å bli hørt. Hun viste til flere eksempler der unge gjennom engasjement og mot blant annet har mobilisert bredt gjennom sosiale medier:

My message to you is: When you experience lack of core funding, lack of data on young people, lack of personal rights or lack of access to treatment, use your courage, use your ideas and start your own social movements.
Use your networks to create a momentum so that our leaders can't afford not to listen. Make them so powerful that world leaders cannot neglect them.

Men, understrekte Kronprinsessen, de sosiale mediene er bare verktøy. Det menneskers ideer og mot som er kjernen i enhver bevegelse.

Besøkte lokal klinikk

Sammen UNAIDS' leder, Michel Sidibe, besøkte Kronprinsessen også en liten klinikk for seksuell helse i en av Bamakos fattigste bydeler. Klinikken er et lavterskeltilbud som er gratis for brukerne.

På mindre enn 70 effektivt utnyttede kvadratmeter, kan beboere i nærmiljøet både få informasjon om hiv/aids, opplæring i bruk av prevensjon, og gratis testing. For de som har blitt smittet er dette et sted der de kan komme å få støtte, medisiner og annen oppfølging.

Kronprinsesse Mette-Marit fikk også møte to unge mennesker som er aktive brukere av tilbudet. Gjennom en samtale med de to fikk Kronprinsessen et innblikk i en ung kvinnelig prostituerts hverdag i Mali. Den andre var en homofil gutt som hadde fått flere gode råd på klinikken - råd som kanskje har hjulpet ham til å ikke bli en del av den dystre statistikken.

Call to Action

Et av de viktigste resultatene av konferansen, var en Call to Action med krav om nytt lederskap i kampen mot AIDS:

Mali Call to Action

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook