Hopp til hovedinnhold

Næringsliv, kultur og idrett

H.K.H. Storhertug Henri startet statsbesøkets andre dag med en næringslivsfrokost, før DD.MM. Kongen og Dronningen og Storhertugparet reiste til Bygdøynes der Frammuseet markerer Nansen-Amundsen-året.

31.05.2011

Storhertugens frokostmøte fant sted på Børsen, og samlet representanter for luxembourgsk og norsk næringsliv.

Polarskuta Fram

Kongeparet og Storhertugparet besøkte Frammuseet på Bygdøynes i formiddag. Dette er museet som huser polarskipet Fram - skuta som brakte Fridtjof Nansen over Polhavet, Otto Sverdrup til Nunavut vest for Grønland og Roald Amundsen til Antarktis.

Museet deltar i markeringen av en rekke jubileer i år: Det er 150 år siden Nansen ble født og 100 år siden Amundsen nådde den geografiske sydpolen. Og dertil er museet selv 75 år i år. De kongelige fikk en omvisning på museet av Anne Rief, som er Frammuseets kommunikasjonsansvarlige.

Deretter fortsatte Dronning Sonja og Storhertuginne Maria Teresa til Nasjonalgalleriet, der de fikk en omvisning som blant annet inkluderte Munchs Madonna. Kong Harald og Storhertug Henri dro til Gamle losjen der de deltok på en mottakelse i regi av Luxembourgs minister for energi og utenrikshandel, H.E. herr Jeannot Krecké.

Regjeringslunsj

Regjeringen holdt en offisiell lunsj til ære for Storhertug Henri og Storhertuginne Maria Teresa. Kongeparet og Storhertugparet ble tatt i mot av Statsminister Jens Stoltenberg og fru Ingrid Schulerud i Regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit var også til stede.

Forebygging av idrettsskader

I ettermiddag besøkte Kongeparet og Storhertugparet Norges Idrettshøgskole. Ved senteret for sport og traumatologi fikk de høre professor Lars Engebretsen fortelle om senterets vitenskapelige tilnærming til forebygging av idrettsskader. Så overtok  førsteamanuensis Grethe Myklebust med en innføring i konkrete tiltak for å forebygge kneskader – særlig hos kvinnelige idrettsutøvere.

Myklebusts foredrag ble fulgt opp gjennom et besøk i biomekanisk laboratorium, der De kongelige fikk overvære et forsøk hvor Myklebust sammen med Tron Krosshaug testet ulike faktorer som kan utgjøre en risiko for korsbåndene hos håndball- og fotballspillere.

Mottakelse

I kveld vil Kongen og Dronningen være Storhertugparets gjester under en mottakelse i Oslo rådhus. Mottakelsen inkluderer en konsert der den luxembourgske pianisten Jean Müller vil spille.

Kronprinsparet og Prinsesse Astrid, fru Ferner vil også være til stede.

Videre til Trondheim

I morgen reiser Kongeparet og Storhertug Henri videre til Trondheim, der besøk til blant annet Statoils forskningssenter, Nidarosdomen og SINTEF står på programmet.
 

Fakta

Fakta om Storhertugdømmet Luxembourg

Hovedstad: Luxembourg
Største by: Luxembourg

Størrelse: 2.586 km²
Befolkning 2011: 502 066
Offisielt språk: Luxembourgsk, fransk og tysk
Valuta: Euro

Styresett: Konstitusjonelt monarki
Statsoverhode 2011: Storhertug Henri

Det ble opprettet diplomatiske forbindelser mellom Norge og Luxembourg 15. april 1931. Kong Harald og Dronning Sonja avla statsbesøk i Luxembourg 18. - 19. april 1996.

Viktigste næringer: Bank- og finansvirksomhet
Eksport til Norge (2010): 507 mill NOK
Import fra Norge (2010): 173 mill NOK

Kilde: UD

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook