Hopp til hovedinnhold

Håkonshallen 750 år

Hans Majestet Kong Harald er til stede når Håkonshallen blir feiret med gallamiddag i kveld. Håkonshallen er en del av Bergenhus festning og ble reist av Kong Håkon Håkonsson som kongebolig og festsal for 750 år siden.

15.09.2011

Den gangen var Bergen Norges viktigste by, og sentrale begivenheter kom til å finne sted i Håkonshallen. Det var her Magnus Håkonsson Lagabøte feiret bryllup med danske Prinsesse Ingeborg i 1261, og Magnus Lagabøtes landslov - vår første landsdekkende lovsamling - ble sannsynligvis utformet her mellom 1274 og 1276.

Jubileumsuke

I kveld er både Konge og Regjering på plass på gallamiddagen som feirer Håkonshallen og dens plass i norsk historie og tradisjon. Det er statsminister Jens Stoltenberg som er vert for festmiddagen.

Håkonshallen har imidlertid vært i sentrum for en rekke begivenheter i over en uke. Det startet med en to dagers konferanse som tok for seg både arkitektur, symbolkraft og historie. Senere kom jubileumsforestilling, gudstjeneste, middelalderparade, mottakelser og publikumsarrangementer på festningen.

Statsråd på Gamlehaugen

Siden Kong Harald og medlemmene av Regjeringen befinner seg i Bergen, blir Statsråd i morgen avholdt i Kongens bolig Gamlehaugen. Det er første gang Kongen holder Statsråd i Bergen siden Kong Haakons kroningsferd, 24. juli 1906.
 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook