Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Nordland: Tale i Steigen

H.K.H. Kronprinsessens tale i Leinesfjorden i Steigen kommune under Kronprinsparets fylkestur til Nordland 9. - 11. september 2014.

Fylkesmann,
ordfører,
kjære alle sammen!

Først og fremst vil jeg si god morgen - og tusen takk for den varme velkomsten vi har fått her i Leinesfjorden – vårt første stopp på fylkesturen i Nordland. Spaserturen opp hit til Allhuset har allerede gitt oss opplevelsen av mangfoldet i Steigen, med en interessant reise i tid – fra vikingtiden til kommunesammenslåing, og musikk fra ”Steigens glade musikanter” og sangkor.

Før vi reiste opp hit kom jeg over en bok som heter ”I skjømminga – folkeminne fra gamle Steigen”. Her skriver Svein Fygle at tittelen på boka henspiller på den stunden unge og gamle før i tiden tilbragte sammen i kjøkkenkroken, i overgangen mellom dag og kveld. Siden det var for mørkt til å arbeide og for lyst til å tenne talglyset, brukte de eldste tiden til å bringe videre til de unge historier som deres foreldre og besteforeldre hadde fortalt i årenes løp. Vi har kommet til en kommune med en lang og stolt historie, og med et bevisst forhold til kulturarven som en del av lokalsamfunnets mange kvaliteter.

Både Kronprinsen og jeg har tidligere hatt fine opplevelser i Nordland, og vi har gledet oss til å komme tilbake. Fylket deres har en helt særegen natur med fjell og tinder, storhav og lune viker, strender og uberørte landområder. Naturen i Lofoten er noe av det mest spektakulære landet har å by på, og har blitt et eksklusivt reisemål både for oss søringer og for eventyrlystne fra hele verden. Når spekkhoggerne følger silda inn i fjordene hver høst, og det er mulig å se elg i fjæresteinene, er det ikke rart at det oppleves eksotisk å være her. Bare her i Steigen har dere tjue fjelltopper på over 1000 meter, og jeg vet at min mann lengter opp til disse fjellsidene når snøen kommer.

Det er så mye flott natur å ta vare på.

Vi er en nasjon med mennesker som elsker å være ute, og vi er heldige som har denne boltreplassen. Etterpå skal vi til Bogosen og rydde stranden sammen med en skoleklasse. Strandrydding er noe dere kan i Nordland - ingen andre i Norge har ryddet så mye strender som nordlendingene. Som dere vet, er det mye søppel i havet, og 90 prosent er plast. Forsøplingen skader ikke bare kysten og fisken her hjemme, men påvirker hele det marine økosystemet negativt. De siste årene er det vokst frem mange forskningsprosjekter og tiltak på tema marin forsøpling i Norge. Kommuner, idrettslag, surfere og dykkere ser at de må gjøre en innsats for å bevare havet som de er så glad i. For hver kilo vi rydder, bidrar vi til et renere hav og strender uten plast og farlig avfall. Ikke bare gjør vi en viktig innsats for lokalmiljøet, men også for verdenshavene og alt det fantastiske som lever ved eller i det. Som en av de største landbrukskommunene i fylket vet jeg at dere setter naturen høyt.

Jeg vet at dere har jobbet lenge for å få på plass Allhuset. Og det er virkelig et innholdsrikt og allsidig hus dere har bygget! Storstuene rundt omkring i kommunene våre skaper møter mellom mennesker. I gamle dager møttes unge og gamle i Steigen i kjøkkenkroken i skumringstimen. Vi har fortsatt behov for å møtes og oppleve ting sammen – det gjør oss rikere som mennesker. Kanskje kan alle de ulike arenaene i Allhuset bli vår tids kjøkkenkrok? Jeg vil gratulere dere så mye med at kommunens nye storstue er klar til å bli tatt i bruk. Nå gleder vi oss til å møte menneskene og aktivitetene som venter der inne.

Det er godt å være i Nordland, og her hos dere i Steigen. Takk for at dere tar så fint i mot oss. Med dette erklærer jeg Allhuset for åpnet!  

 

09.09.2014

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook