Hopp til hovedinnhold

På fylkestur i Nordland

I dag gikk DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen i land i Leinesfjord i Steigen. Det markerte starten på årets fylkestur for Kronprinsparet, som besøker fem kommuner på reisen.

09.09.2014

Kronprinsparet benytter Kongeskipet Norge på reisen, som varer fram til og med torsdag. Det var et variert program som ventet Kronprinsen og Kronprinsessen den første dagen. 

Varm start i Steigen

Vandringen fra småbåthavna  i Leinesfjord til Allhuset ble også en vandring i tid, langs historiske tablå Fra vikingtid til Cyberspace, og til musikk fra Steigens glade musikanter.

Det er bygget nytt allhus i Leinesfjord, og Kronprinsesse Mette-Marit fikk æren av å foreta den offisielle åpningen. Her finnes rom for en rekke aktiviteter, og Kronprinsparet fikk oppleve både taekwondo og besøke newtonrommet. Mange organisasjoner hadde stands rundt temaet Hva lever vi for og hva lever vi av, og Kronprinsen og Kronprinsessen fikk møte flere ildsjeler.

Strandrydding og lefsebaking

Det kastes mye søppel i sjøen. Plast og annet avfall er til skade for fisk og annet liv i havet, og dette er en problemstilling som opptar ungdom i Steigen. Kronprinsparet fikk være med tolv elever fra 6. og 7. klasse på Steigenskolen når de slo et slag for miljøet og ryddet i strandsonen i Bogosen. Stranden ligger ved starten av Dronningløypa – så kalt fordi Hennes Majestet Dronningen skal ha gått denne flere ganger.

Det siste besøket i Steigen gikk til Hakvåg på Engeløya, der Anita Vik driver LefsPia Kafé og Steinovnsbakeri. Hun tok også på seg å instruere Kronprins Haakon og Kronprinsessen i kunsten å bake lefse, før det ble budt på lokal mat i kaféen.

Videre til Sørfold

Klokken 15.00 ankom Kronprinsparet Mørsvikbotn i Sørfold kommune. Etter velkomstord fra ordfører Lars Kristian Evjenth, bar det til Smolten AS for å lære om virksomheten. Bedriften produserer settefisk – ørret – i noen av verdens mest moderne anlegg.

Etter en orientering i kantina, fikk Kronprinsen og Kronprinsessen forsøke seg på hoving av fisk i tolvmeterskaret. De fikk også anledning til å vaksinere fisk, under kyndig veiledning av driftsleder Jakob Voldby.

Kjelvik gård

Etter båttur over Leirfjorden, kom Kronprinsen og Kronprinsesse Mette-Marit til Kjelviksjyen, der de tok fatt på den spektakulære fotturen opp til Kjelvik - en tidligere husmannsplass fra 1700-tallet. I dag er det Sørfold lokalhistorielag som eier husene her, og gården er åpen for publikum i sommersesongen. 

Da vi gikk hit, fikk vi oss mange overraskelser, sa Kronprinsen i talen sin. For eksempel utdrag fra Shakespeares midtsommernattsdrøm og bidrag fra kulturskolens "Kreativt verksted". Det er tydelig at vi er kommet til en kommune som kan by på både naturopplevelser, kultur og kreativitet.

Og på Kjevik ventet både kunstneriske innslag og en praktisk innføring i gammeldags garnfarging Kronprinsparet. Det ble også en omvisning på gården og tilbud om tradisjonsmat som rømmegrøt, spekemat, rødsei og hvalkjøtt.

Etter besøket reiste Kronprinsparet tilbake til Kongeskipet som vil ta dem videre til Værøy og fylkesturens andre dag. Se bilder fra dagen i fotoalbumet Nordland 2014 (lenke til høyre) - det vil bli oppdatert etterhvert som fylkesturen skrider fram.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook