Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Nordland: Tale i Moskenes

H.K.H. Kronprinsessens tale i Å i Moskenes kommune under Kronprinsparets fylkestur til Nordland 9. - 11. september 2014.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen,

Først må jeg få si at det var en helt spesiell opplevelse å seile med Kongeskipet fra Værøy hit til Å. Vi føler oss veldig heldige som får oppleve det vakre landet vårt på denne måten – og å få treffe hyggelige mennesker overalt.

Det er ikke rart at turister og kunstnere har blitt trukket hit til Lofoten gjennom flere hundre år. En rekordsesong er akkurat avsluttet – med 70 000 cruisegjester. Når man er et så populært turistmål, er det godt gjort å bevare sin sjel og sin egenart. Men det har Lofoten klart, og det har Moskenes klart på en imponerende måte. Her går historien og det moderne livet helt over i hverandre: Torsken tørkes på samme måte i dag som før. Rorbuene står her fremdeles i dag, som for flere hundre år siden – riktignok til større glede og nytte for turistene enn for yrkesfiskerne.

Lofoten kan by på alt det reiselivsnæringen ser at dagens turister vil ha: Folk søker ren natur, det unike, det fredelige – gjerne i kombinasjon med aktiviteter og ekstremopplevelser.

Både globalt og i Norge bor stadig flere i byer. Mange mennesker i verden i dag har aldri opplevd lyden av stillhet, lukten av ren luft – eller bratte fjell som stuper ned i havet. Dette har Lofoten. Jeg vet dere satser stort og framtidsrettet her i Moskenes på å møte markedet som ønsker aktive ferier med store naturopplevelser. Det gleder vi oss til å høre mer om etterpå.

I takt med denne utviklingen øker behovet for å være bevisst på at reiselivet må være bærekraftig. Innovasjon Norge har de siste årene innført en sertifisering for bærekraftige reisemål, og det tror jeg er veldig viktig. Vi må bestrebe oss på ikke å overforbruke de stedene folk helst vil reise til, men sørge for at nye generasjoner kan ha glede av dem. Det er et stort forvalteransvar. Jeg vet at dette også er noe av bakgrunnen for ønsket om å opprette Lofotodden nasjonalpark.

Men Moskenes har enda mer. Blant annet det som vel må være landets vakrest beliggende litteraturfestival: Reine Ord. Jeg kunne ha veldig lyst til å være med på Reine Ord en gang, og vi får se om jeg får sjansen et annet år.

Vi gleder oss til resten av besøket her i Moskenes, til å høre mer både om historien og næringen i dag, til jazzkonsert – og ikke minst til å sykle.

Tusen takk for den fine velkomsten her i Å.

 

10.09.2014

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook