Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Nordland: Tale i Vestvågøy

H.K.H. Kronprinsens tale i Vestvågøy under Kronprinsparets fylkestur til Nordland 9. - 11. september 2014.

Fylkesmann,
ordfører,
kjære alle sammen!

Så fint å se så mange av dere her.

Vi har gledet oss til å komme hit til Vestvågøy. Dette er slutten av fylkesturen vår i Nordland og vi syntes det var veldig hyggelig å ta siste stopp her sammen med dere. Også er det utrolig fint å se kulturlivet rundt omkring der hvor vi reiser. Kulturskolen gjør en utrolig viktig jobb. Jeg synes vi skal ta en ekstra applaus for dem som har opptrådt her.

Vi har opplevd mye her i Nordland - mye spektakulær natur. Det er ikke alt vi har sett for det har vært litt overskyet innimellom, men fantastisk mye flott natur har dere. Vi har også sett mye næringsliv som er framoverlent, finner nye muligheter og er opptatt av å utvikle seg videre hele tiden.

Kanskje det gjør noe med både skaperkraft og initiativ når du bor mellom himmel og hav sånn som dere gjør. Vi har sett levende samfunn med pågangsmot og oppfinnsomhet. Turen vår i fem kommuner har vist Nordland fra veldig forskjellige vinkler og sider. Miljøengasjement og strandrydding i Steigen, fantastisk kulturlandskap på Kjelvik gård i Sørfold, et levende fiskerisamfunn i havgapet på Værøy og bærekraftig turisme i Moskenes. Alt dette og mye mer har fylt reisen vår i Nordland med gode inntrykk. Noe av det fineste er nok likevel alle de hyggelige menneskene vi har møtt og snakket med og blitt litt kjent med. Vi vil gjerne takke alle de som har bidratt til at vi har fått en så uforglemmelig og fin fylkestur. 

I går besøkte vi både Værøy og Moskenes, hvor fisk selvsagt er veldig viktig. Vestvågøy har tørrfisken som symbol i sitt kommunevåpen. Men deres kommune er også en jordbrukskommune. Dere driver med videreforedling av lokale råvarer i stor skala. For eksempel er det mange i Norge som spiser Lofotlam. Blandingen av godt avlsarbeid, naturlig salting fra havet og sikkert også markblomstene i de grønne liene deres gjør at det smaker så godt. Jeg er sikker på at mange har mye å glede seg til når Matfestivalen går av stabelen til uka!

Vestvågøy beskriver seg selv som «en øy av muligheter - i hjertet av Lofoten». Et bra slagord – spesielt når det gjelder næringsutvikling. Telemarksforskning har nylig vist en vekst i antall arbeidsplasser den siste tiden i kommunen deres – som også er sterkere enn i resten av landet. Det er ganske imponerende – når det ofte kan virke som om det bare er i de store byene veksten skjer. Vi har på turen vår truffet folk som dessverre er berørt av den russiske importstansen. Mens vi håper at utfordringene og de kompliserte årsakene til konflikten blir løst, er det viktig å glede seg over at det finnes muligheter i et variert næringsliv i regionen. Folk flytter hit til Vestvågøy, og det skjønner jeg godt. Befolkningsvekst er likevel ikke en selvfølge, og vitner om at kommunen gjør mye riktig.

For min egen del kan jeg godt legge til at Vestvågøy er et av de stedene jeg tenker ofte på. For eksempel på Unstad er det overraskende bra surfing. Det er et spektakulært sted som har fått mye internasjonal oppmerksomhet. Marius og jeg var en liten tur der i fjor, i august, og testet det. Dessuten tenker jeg at det er et godt eksempel på at det er mulig å drive med ny og bærekraftig virksomhet basert på naturopplevelser.

Kronprinsessen og jeg gleder oss til et variert og fint program på det gamle Meieriet og så skal vi oppleve noe av vikingtradisjonene herfra.

Vi gleder oss til resten av dagen sammen med dere. Veldig hyggelig å være her. Takk for meg!

 

11.09.2014

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook