Hopp til hovedinnhold

Den 43. norske filmfestivalen i Haugesund: Åpningstale

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av Filmfestivalen i Haugesund, den 43. i rekken, 16. august 2015.

Minister, filmfolk, kjære festivaldeltakere!

Det er utrolig fint å være tilbake på filmfestival og i Haugesund. Det er alltid gøy å se norske, nordiske og utenlandske filmer i verdensklasse. I dag markerer vi starten på Den 43. norske filmfestivalen, med høye forventninger – og det er med god grunn.

Da jeg besøkte Haugesunds kinosaler i 2008, så jeg tre norske verdenspremierer: 99% ærlig, Den siste revejakta og De gales hus. Samlet viste disse temmelig forskjellige filmene at det var et stort mangfold i norsk film. Og det mangfoldet har bare forsterket seg. De siste årene har norsk film hatt en imponerende publikumsøkning her hjemme. Samtidig har Norge som filmnasjon gjort seg bemerket på internasjonale festivaler og prisutdelinger. I år hadde vi ikke bare én, men to Oscar-nominerte regissører: Morten Tyldum med The Imitation Game, og Torill Kove med Moulton og meg. Vi har hatt filmer som har vakt oppsikt på de store festivalene i Berlin, på Sundance og i Cannes.

Under årets festival her i Haugesund er spennet i de norske filmene imponerende – fra Roar Uthaugs katastrofefilm Bølgen - Norges første skikkelige katastrofefilm, til Joachim Triers familiedrama Louder Than Bombs, som allerede har fått betydelig oppmerksomhet i hovedprogrammet under filmfestivalen i Cannes. I går ble dessuten Karsten og Petra på Safari vist – et bra bevis på hvor godt norske filmskapere behersker historiefortelling for de minste

I tillegg har jeg lyst til å nevne Kari Anne Moes dokumentarfilm Pøbler som vi har samarbeidet litt med i Kronprinsparets fond. Filmen presenterer oss for en gruppe langtidsledige ungdommer som anstrenger seg for å få livet på rett kjøl. Jeg har selv møtt flere av dem, og historiene deres har gjort dypt inntrykk på meg. Uansett blir det nok en intens opplevelse når vi skal se den etterpå.

Det er spesielt hyggelig å besøke Haugesund i en periode hvor norsk film blomstrer – både her hjemme og ute. Og det skal denne festivalen ha sin del av æren for. Den norske filmfestivalen spiller en nøkkelrolle for kontakten mellom norsk, nordisk og internasjonal filmbransje. Haugesund har fått bred internasjonal anerkjennelse for sitt markedsprogram New Nordic Films, hvor filmprodusenter fra alle kontinenter utvikler filmsamarbeid på tvers av landegrensene. Mange av suksesshistoriene i norsk film begynner her. 

Det er en stor glede for meg å åpne Den 43. norske filmfestivalen.

 

16.08.2015

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook