Hopp til hovedinnhold

Skipsdåp Yara Birkeland

H.K.H. Kronprinsens tale ved dåp av Yara Birkeland ved Grenland Havn i Brevik, fredag 29. april 2022.

Statsråd,
Statsforvalter,
Ordfører,
Kjære alle sammen!

Gratulerer med dagen!

Dette har jeg gledet meg til, for det er noen år siden jeg så den første modellen av Yara Birkeland. Nå er den her, og det er skikkelig gøy.

Jeg ser at det er en del av dere som er litt yngre, og jeg har hørt at det er noen skoler i nærheten her som er på besøk. Er det noen fra Brevik skole her? Klevstrand? Grønli? Og Stridsklev? Sandøya Montesorri? Veldig bra!

Dere har noe å være glad for i dag, mener jeg. For med Yara Birkeland i trafikk mellom gjødselfabrikken på Herøya og havna i Brevik blir det bedre å bo her. Det nye containerskipet her kommer til å erstatte 40 000 turer med lastebil i året - 20 000 turer fram og tilbake – gjennom områder der det bor mange mennesker. Der dere går til og fra skolen, henger med venner og driver med fritidsaktiviteter.

Her på havna i dag står vi midt i framtiden. Hvis det går som vi ønsker, som har satt oss som mål så er framtiden stillere. Den er fri for skadelige utslipp. Den er ren. Og vi tar vare på både mennesker, planeten og alt levende på en bedre måte enn vi har gjort de siste årene.

Derfor står vi og ser inn i en lysere framtid her vi er nå: Støyen fra over 40 000 lastebiler erstattes av et stillegående skip. Utslippet fra dieseldrevne trailerne erstattes av et nullutslippsfartøy – som til og med om en stund skal kjøre helt av seg selv! Dette vil skape et hyggeligere miljø for mennesker – og det vil ta vare på kloden.

Skipsfart står for over to prosent av det årlige CO2-utslippet i verden. Klarer å redusere dette til et minimum, vil det ha store positive konsekvenser for jorda, for dere når dere blir eldre og voksne - for dere skal jo være her lenger enn vi som allerede er voksne.

Derfor er det så viktig at noen går foran. At noen tør å gå foran. For det krever mot å skape noe nytt. Det krever investering, tålmodighet, og at man ikke gir seg etter første forsøk. Det er jo ofte sånn at man gjør feil - at noe går dårlig - og så må man prøve igjen. Og prøve igjen og igjen til man lykkes. Og det har dere som har jobbet her i Yara gjort mange ganger gjennom historien, noe som har skapt veldig mye positivt for Norge og for verden.

I dag står vi overfor nye, felles utfordringer. Det er urolig i Europa, vi har krig i Ukraina. Det har fått store konsekvenser på mange måter, også for dere i Yara. Det er en alvorlig trussel mot verdens matproduksjon, og Yaras misjon – å skaffe nok mat til verdens folk på en klimavennlig måte – har blitt både viktigere og kanskje også vanskeligere.

Vi trenger noen som viser at det er mulig. Noen som gir oss et bilde på hva det kan bety å skape det framtidssamfunnet i praksis - et bedre samfunn og noe som er bra for verden, uten utslipp av klimagasser.

Vi trenger av og til å se det for å ha troen på det. Derfor er dette en viktig dag – for Porsgrunn, for Grenland og for Norge. Takk til alle som har arbeidet hardt gjennom mange år for å gjøre denne visjonen til virkelighet.

Gratulerer med dagen!

 

29.04.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook