Åpningen av utstillingen Slottets håndverk
Kjære alle sammen,
Velkommen hit i dag til Dronning Sonja KunstStall, og til vår første utstilling i 2023!
Det gode håndverk skaper glede! Og det sprer glede.
Man kan nesten føle en sitring gjennom kroppen i møtet med en spesiell estetisk opplevelse. Som når man betrakter detaljene og skjønnheten i et håndslepent glass – når hånden holder en samisk drikkekopp, skåret ut av nesten glødende treverk – eller når man beundrer fargesammensetningene i et tradisjonsrikt veggteppe.
Godt håndverk fyller en funksjon, dekker behov, og eier en særlig skjønnhet. Det bidrar til å skape gode og vakre hverdager og festlige anledninger, gjennom gjenstander som vi bruker – år etter år.
Gjenstander som blir enda mer betydningsfulle med tiden, fordi de følger oss gjennom livet, og vi fyller dem med våre personlige fortellinger. Eller vår felles, nasjonale historie.
Slottets håndverk – skapt gjennom 200 år er Kongehusets mønstring av noen av de vakreste håndverksgjenstandene vi har i Norge, innen svært ulike fag og håndverkstradisjoner.
Utstillingen dekker hele 26 håndverksyrker; fra skomaker og smed og til forgylleren, modisten og gjørtleren. Noen yrker vet vi godt hva er, og andre må vi tenke oss litt om for å minnes. Vi håper at alle håndverkstradisjonene skal sitte godt i publikums hoder og hjerter etter å ha besøkt utstillingen!
Vi håper også at utstillingen vil gi økt forståelse for at vi trenger gode håndverkere i en bærekraftig fremtid. At utstillingen kan bidra økt kunnskap om den norske kulturarven, og skape forståelse for at historien skapes og fornyes gjennom levende håndverk her og nå – den immaterielle kulturarven.
For å komme dit, trenger vi flere unge som ønsker å utdanne seg innen håndverksfag – og at vi har nok skoler som tilbyr disse mulighetene. Mitt inntrykk er at mange unge har lyst til å arbeide med hendene sine, og det er derfor gledelig at interessen for tradisjonelt håndverk er økende. Gjennom besøk til skoler over hele landet over mange år har jeg sett trivselen lyse i øynene på elevene som får arbeide med praktiske fag, og som får oppleve og glede seg over det ferdige resultatet.
For eksempel på Hjerleid handverksskole på Dovre, der man aldri har opplevd større interesse og søkning enn i dag – enten det er unge som vil smi, skjære i tre og tømre, eller arbeide med søm og tekstil.
Et annet eksempel er Norsk håndverksinstitutt på Lillehammer som satser på ungt tradisjonshåndverk – som gir unge håndverkere mulighet til å hospitere i seks måneder på et museum etter at de har tatt fag- eller svennebrev. Unge sølvsmeder, bunadstilvirkere, smeder og treskjærere får viktig praksis før veien går videre til å starte egen virksomhet eller ansettelse.
Eller Håndverksløftet, der Sparebankstiftelsen DNB satser stort på å fremme statusen til håndverksfagene og bevisstgjøre oss på verdien av tradisjonshåndverk. Målet er å tilby dyktige unge utøvere bedre utviklingsmuligheter, og å stimulere til rekruttering til fagfelt der det trengs flere håndverkere her i Norge.
Tradisjonshåndverk er ikke bare noe som var, men noe som tilhører fremtiden. Og jeg tenker som så: Dette trenger vi enda mer av!
Som dere sikkert forstår: Jeg er svært opptatt av og glad i godt håndverk, og jeg er svært opptatt av å holde våre fantastiske tradisjoner levende. Jeg håper at et stort publikum vil finne glede i å oppleve utstillingen, som jeg må si er blitt helt fantastisk.
Dette har vært et stort samarbeidsprosjekt. Jeg synes faktisk vi allerede nå skal gi en stor applaus til hele utstillingsteamet!
Og da gir jeg ordet til de to kuratorene, Sandra Lorentzen og Silje Nome Schiander, som vil fortelle mer om utstillingens ideer og prosesser.
Og så, til slutt, har vi bedt Vigdis Hjort – som kanskje først og fremst er kjent som en av våre største samtidsforfattere, men som også er svært opptatt av håndverk og broderi – om å åpne utstillingen.
Vi gleder oss! Takk for meg.