Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Vestland: Tale i Aurland

H.K.H. Kronprinsens tale i Aurland kommune under fylkestur til Sogn i Vestland 26.-28. september 2023.

Statsforvalter
Ordfører 

Kjære alle sammen!
 

Å komme hit til Aurland via en av verdens aller fineste, vakreste togreiser må jeg si var en knallstart på fylkesturen, som i år går til Sogn i Vestland fylke. Tusen takk til alle dere for den fine velkomsten – for dansen – kjempebra levert – og Kulturskolen – tusen takk skal dere ha. Jeg synes vi skal ta en applaus til, jeg!

Kronprinsessen skulle veldig gjerne ha vært her. Hun gledet seg til fylkesturen og til å komme på besøk, men dessverre ble hun sykmeldt og må holde seg hjemme. Hun hilser til dere alle sammen! 

Det er vanskelig å komme utenom det som er helt opplagt, men som dere fastboende kanskje ikke tenker hele tiden: Og det er hvor utrolig fint det er her!  

Naturen er unik i denne delen av Norge. Mye av det vi og resten av verden tenker på som typisk norsk  det er kanskje for eksempel her. Det er hit til dere at veldig mange norske og utenlandske turister kommer. Bare Flåmsbana har nesten en million reisende i året. Og de kommer for å oppleve fjordene og fjellene, gå på beina og på ski, spise og drikke godt og kortreist.  

Og helt sikkert dokumentere det på Instagram og andre sosiale medier.

Menneskelig aktivitet og kultur er jo aldri langt unna når naturen er så rik og så flott som her. Vestlandet er en verdiskapende region, og mye av Norges rikdom ligger nettopp her. Aurland er et ordentlig godt eksempel på den uslåelige kombinasjonen av natur og kultur. I løpet av halvannen time fra Myrdal, til Flåm og hit til Aurlandsvangen opplevde jeg noe av den flotteste og mest spektakulære naturen i Norge. Samtidig hadde ikke togreisen vært mulig om ikke noe  hadde blitt bygd av alt dette. 

Noen hadde visjonen og ideen, tegnet den, beregnet og justerte. Noen hamret og slo, sprengte og bygde, og viste at strekningen fra Myrdal til Flåm ikke bare var en reise fra A til B, men også byggekunst på verdensnivå

Historien om vestlandet og Aurland handler om folk med store drømmer og sterk vilje, pågangsmot og hard jobbing. Aurlands Skofabrikk, som jeg nettopp besøkte, er bygd på lokale tradisjoner og håndverk, og tilført bittelitt inspirasjon - kanskje også fra Amerika. Resultatet er klassiske Aurlandsko, og utgangspunktet for veldig mange lignende sko.

Men dere lever ikke bare av sko her i Aurland. Dere har veldig lenge tatt imot tilreisende som ville se det som dere så. Å være en UNESCO-godkjent verdensarvkommune er en stor og viktig oppgave. Dere skal prøve å levere bærekraftig turisme som også skal gi inntekter lokalt, og jeg skjønner at kombinasjonen noen ganger kan være krevende. Det ligger et stort ansvar i å forvalte det dere har her i Aurland. Både det naturen har gitt dere, og det dere selv har skapt.  

Takk for denne kjempefine starten på årets fylkestur.
Jeg gleder meg til de
neste dagene!
 

Kjære ordfører, kjære alle sammen:
Tusen takk igjen for at jeg fikk komme på besøk hit til Aurland. 
 

 

26.09.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook