Hopp til hovedinnhold

TV-aksjonen Vi rydder for livet: Kronprinsens appell

H.K.H. Kronprinsens appell under TV-aksjonen til Norsk Folkehjelps arrangement på Sognsvann, 13. oktober 2011.

Kjære alle sammen,
kjære TV-aksjonister,

Det er alltid gøy å oppleve hvor mange som er i sving når det bygger seg opp mot TV-aksjon hver høst. Dette er en nasjonal dugnad som har dype røtter i landet vårt. Alle kan bidra, og veldig mange ønsker å bidra. TV-aksjonsdagen står vi sammen om noe som er større enn oss selv, og som forener på tvers av forskjeller.

Alle hjem i hele landet skal besøkes. Til det trengs 100 000 bøssebærere som vil være med og gå på høstens mest meningsfylte søndagstur.

I sommer opplevde jeg på en overbevisende måte betydningen av arbeidet til Norsk Folkehjelp. Jeg var i Sør-Sudan – i forbindelse med opprettelse av den nye staten. Den eneste organisasjonen presidenten nevnte i talen sin, var nettopp Norsk Folkehjelp. Med rundt 900 lokalt ansatte er Folkehjelpen den største humanitære organisasjonen i landet. Minerydding er ett av fem programmer de driver i Sør-Sudan.

Vi tenker kanskje ikke så ofte over hvor privilegerte vi er som kan gå trygt for miner overalt. Her står vi nå midt i et av Norges mest populære turområder. Se for dere et øyeblikk at det lå et minefelt et eller annet sted mellom Sognsvann og Ullevålseter. Da ville det vært tomt her. Det ville skapt utsikkerhet og frykt. Det er hverdagen for millioner av mennesker, og det er dette årets aksjon handler om:

At foreldre kan sende barna på skolen uten å være redde for at de skal trå feil, at bønder kan høste på åkeren uten å sette livet på spill. At fotballøkka er trygg og helt fri for miner eller klasebomber.

Norsk Folkehjelp er verdensledende innen humanitær minerydding. I løpet av de siste 18 årene har organisasjonen ryddet flere millioner kvadratmeter land i lokalsamfunn der sivile bor. Jeg har selv sett arbeidet deres på nært hold – både i Kambodsja og i Bosnia. Gjennom innsatsen sin har Folkehjelpen allerede gjort hverdagen tryggere for millioner av mennesker.

Men selv om mye er gjort, er behovet for minerydding fortsatt stort. Norsk Folkehjelp anslår at det fremdeles ligger flere titalls millioner miner nedgravd i bakken i land over hele verden.

Når det gjelder klasebomber, vet vi at de har vært brukt i 32 land, og det anslås at 440 millioner småbomber har blitt spredt over disse landene. Én fjerdedel av dem eksploderte aldri. Disse er blitt liggende igjen på bakken og utgjør samme trussel som en landmine.

Sammen har vi nå, gjennom årets TV-aksjon, muligheten til å gjøre hverdagen tryggere for millioner av mennesker. Derfor vil jeg oppfordre alle til å gå med bøsse 23. oktober til inntekt for Norsk Folkehjelp.

Lykke til med årets TV-aksjon!

13.10.2011

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook