Hopp til hovedinnhold

Utstillingen 2014

Grunnlovens 200-årsjubileum var bakgrunnen for utstillingen som ble vist på Slottet under omvisningene i 2014. Den tok for seg Kongens konstitusjonelle rolle og tre kongelige profiler fra tiden rundt 1814.

I Store spisesal fortaltes historien om tre kongelige aktører rundt 1814: Prins Christian August, Prins - og senere - Kong Christian Frederik og daværende Kronprins Carl Johan. 

På denne tiden fantes det ikke noe slott i Oslo. Det var Paléet som var Norges kongebolig, og det var der de tre hadde sin residens. Mange av gjenstandene på årets utstilling stammer opprinnelig derfra.

Eidsvollsmannen Jacob Aall kalte Paléet «Constitutionsværkets vugge» da mange av møtene og overlegningene fant sted der under Prins Christian Frederik.

Servise fra 1815

I Store spisesal var det dekket et middagsbord med et servise fra 1815. Det ble opprinnelig bestilt til den planlagte norske kroningen av Kong Carl II, og besto av 4054 deler. Men seremonien fant aldri sted. Derimot besøkte Kronprins Carl Johan og Prins Oscar Norge, og det ble i flere omganger holdt taffel med byens sosietet. Det er sannsynlig at det er akkurat dette serviset det ble dekket med. 

Lommegrunnlov

Grunnloven og Kongens konstitusjonelle rolle var den andre hovedlinjen i utstillingen 2014.

Under sitt eksil i England under andre verdenskrig, bar Kong Haakon alltid med seg en liten kopi av Norges Grunnlov. Et lite trykk, som han bar i innerlommen på jakken. Det eksemplaret som ble vist på utstillingen ble funnet i Kong Haakons dagbok fra 1943, og begge vises fram i Statsrådsalen.

I mars i 2014 fikk Kong Harald besøk av barn fra Kapellveien barnehage. De hadde snakket mye om Grunnloven og de andre lovene - om hvorfor vi har dem og hvem som laget den første. Det hele hadde ført til at barna hadde laget sin egen grunnlov, og den ville de vise til Kongen. Barnas grunnlov var også en del av denne sommerens utstilling.

 

 

24.09.2014

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Her er glimt fra riggingen av årets utstilling på Slottet. Foto: Det kongelige hoff.