Hopp til hovedinnhold

Dronning Sonja KunstStall utvides med historisk hall

Den 13. oktober blir Slottets historiske ridehus innviet som del av Dronning Sonja KunstStall. Kongeparet inviterer til en åpning av det 800 kvadratmeter store lokalet, og markerer dette med en helt ny forestilling fra Nasjonalballetten i samarbeid med Hans Majestet Kongens Garde.

Du skal få skape det i din ånd, utvikle det til det galleriet du ønsker det skal bli, sa Kong Harald til Dronning Sonja i 2016, da det ble bestemt at Dronning Sonja KunstStall skulle bli en permanent publikumsarena på de kongelige eiendommene. Og slik har det blitt.

Etter at Midtstallen i Dronning Sonja KunstStall åpnet, har arenaen blitt brukt til å vise skiftende kunsthistoriske og kulturhistoriske utstillinger samt konserter. Nå åpnes større arealer for publikum ved at også Ridehuset – en spektakulær hall på hele 800 kvadratmeter – er rehabilitert i samarbeid med Statsbygg og Riksantikvaren.  

Åpningsforestilling 

Åpningsforestillingen Nasjonalballetten i Dronning Sonja KunstStall spenner fra klassisk til nyskapt ballet, fra Hedda Gabler til Svanesjøen, fra Finnmark til Karl Johans gate, med regi av Marit Moum Aune. På scenen er Nasjonalballettens dansere, sammen med blant andre trompetist Nils Petter Molvær, fiolinist Catharina Chen og Hans Majestet Kongens Garde.    

Både Kongeparet og Kronprinsparet vil være til stede under åpningen, som er et arrangement med inviterte gjester. Deretter blir det arrangert fire åpne forestillinger som publikum kan delta på. Billetter til disse vil være tilgjengelig fra lørdag 16. september.

Fra Nasjonalballettens oppsetning av Hedda Gabler. Foto: Erik Berg / Nasjonalballetten

– Det er enormt inspirerende å få lage den første forestillingen til den nyrestaurerte hallen i Dronning Sonja KunstStall sammen med alle de dyktige fagfolkene ved Slottet. Vi takker Operaens høye beskytter, Hennes Majestet Dronningen, for tilliten, og for at Slottet og vi sammen kan invitere publikum inn i dette særegne og vakre rommet, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen. 

Om det nye lokalet i Dronning Sonja KunstStall  

Da det nye norske monarkiet ble opprettet i 1905 ble Slottet for første gang benyttet som kongeparets faste bosted. I den forbindelse ble det gjort en del endringer, og blant annet tegnet Hjalmar Welhaven et ridehus i stallområdet i Dronningparken. Bygget ble oppført av Kong Haakon og Dronning Maud i tidsrommet 1908-1911. I mange år lå lokalet brakk, men etter et nitidig renoveringsarbeid over flere år er Ridehuset nå rehabilitert omtrent helt slik det fremsto for over 100 år siden. Arbeidet er gjort i samarbeid med Statsbygg og Riksantikvaren.

Etter åpningsforestillingene vil det bli en forsiktig utprøvning av hvordan det historiske bygningskomplekset kan benyttes av publikum gjennom enkeltarrangementer. 17. november inviteres det til et vev-symposium og i desember blir det tradisjonsrike konserter med Sølvguttene, Det Norske Jentekor og Hans Majestet Kongens Garde. Parallelt med at byggeprosjektene ferdigstilles i løpet av 2024, vil det være mulig for publikum å oppleve bygningen som del av et besøk i Dronning Sonja KunstStall. 

Billetter til forestillingene 20. og 22. oktober legges ut for salg 16. september klokken 09.00 på Ticketmaster.  

Akkreditering 

Pressen er invitert til å delta på generalprøven den 12. oktober klokken 11.00 for foto/film av forestillingen, og til å dekke åpningen den 13. oktober klokken 19.00 for foto/film av taler. 

Pressevisningen 12. oktober innledes med orientering før selve generalprøven:

 • Ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett Ingrid Lorentzen og regissør Marit Moum Aune introduserer forestillingen.

 • Sjef de kongelige samlinger Gunhild Varvin og slottsforvalter Per Arne Bjørnstad presenterer prosjektet og bruken av bygget før pressen ledsages inn i Ridehuset

Akkrediteringsfrist: onsdag 11. oktober klokken 12.00.  

Skjema for akkreditering

Kontaktinformasjon   

 • Det kongelige hoffs pressetelefon,    
  mobil: 911 73 952, e-post: [email protected]   
    
 • Nasjonalballetten:   
  Leder kommunikasjon & samfunn Lene Jacobsen,   
  mobil 479 15 232, e-post: [email protected]  

 

14.09.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook