Hopp til hovedinnhold

Sør-Korea 2007

DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen gjennomførte et fire dagers offisielt besøk i Sør-Korea, fra 8. til 11. mai 2007. Kronprinsparet var ledsaget av en større delegasjon fra det offentlige Norge og norsk næringsliv.

Reisen omfattet både Seoul, Busan og Ulsan:

Tirsdag 8. mai - Seoul

Den første dagen startet med kransnedleggelse ved Memorial Tower. MemorialTower er en del av den militære nasjonalgravlunden, og er reist til minne om de falnes lojalitet og innsats for nasjonen.

Kronprinsparet dro deretter til Cheong Wa Dae - den sør-koreanske presidentresidensen -  der de hadde samtaler med President ROH Moo-Hyun og Koreas førstedame, Madame KWON Yang-Sook.

KIM Dae-Jung fredssenter

Etter en omvisning i Gyeongbokgung-palasset dro Kronprinsparet til KIM Dae-Jung fredssenter der de møtte tidligere president og fredsprisvinner KIM Dae-Jung og Madame LEE Hee-Ho. KIM Dae-Jung mottok Nobels fredspris i 2000 for sin innsats for demokrati og fred i Sør-Korea og Øst-Asia generelt, og for fred og forsoning med Nord-Korea i særdeleshet.

Besøkets første dag ble avsluttet med middag og samtaler med Statsminister Han Duck-soo.

Onsdag 9. mai: Seoul

Om morgenen var Kronprinsparet til stede ved åpningen av Næringslivsdagen, der det ble fokusert på områder egnet for tettere norsk-koreansk samarbeid.

Om formiddagen holdt H.K.H. Kronprinsen forelesningen “Promoting Peace and Development: Norway’s Policy of Engagement” ved Korea University, der Institutt for fredsstudier var vertskap.

Samtidig var H.K.H. Kronprinsessen var til stede ved seminaret ”Arbeid og familieliv – kan det forenes?” Sør-Korea har store utfordringer som resultat av lave fødselstall og en raskt aldrende befolkning. Temaet står sentralt på den politiske dagsorden i Sør-Korea, og seminaret diskuterte spørsmål som kvinner og menns muligheter til å kombinere familie og arbeid, og menns deltakelse i familieliv og husarbeid.

Turisme

Økt økonomisk velstand i Sør-Korea har ført til en økende interesse for utenlandsreiser, og antallet koreanske turister til Norge har økt jevnt de siste årene. H.K.H. Kronprinsessen var til stede ved seminaret, der ulike norske turistdestinasjoner presenterte seg og sine tilbud. Både Kronprinsessen og Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen holdt innlegg.

Norsk sjømat

Om ettermiddagen var Kronprinsparet til stede ved et arrangement i regi av Eksportutvalget for Fisk. Sør-Korea er i ferd med å bli et viktig marked for eksport av norsk laks, og Kronprinsparet fikk en kort innføring i koreansk fiskemarked og norsk eksport. Arrangementet ble holdt på New Core Kim's Mart Supermarked i Seoul, der Kronprinsparet fikk smake norsk laks tilberedt på koreansk vis.

Dagen ble avsluttet med en konsert av Stephan Barratt-Due (fiolin) og CHUNG Soon-Mi (bratsj), samt 14 musikere fra Euro-Asian Philharmonic Orchestra.

Torsdag 10. mai: Busan

Busan er Sør-Koreas nest største by, med 3.65 millioner innbyggere og verdens tredje største havn.

Næringslivsdagen i Busan ble åpnet av H.K.H. Kronprinsessen og administrerende direktør i Innovasjon Norge, Gunn Ovesen. Arrangementet hadde til hensikt å styrke de gode forbindelsene som finnes mellom Norge og Sør-Korea innen marine næringer, og tok for seg norsk sjømat, fiskeoppdrett, skipsbygging og offshore-konstruksjoner.

United Nations Memorial Cemetery Korea

Om ettermiddagen besøkte Kronprinsparet United Nations Memorial Cemetery Korea. 2300 falne soldater er begravet her, og en av dem er nordmannen 2. maskinist Reidar George Tveit. Etter en kort seremoni ved Reidar Tveits grav, la Kronprinsen ned krans ved det nye minnesmerket over norske falne under Koreakrigen.

Besøket på æreslunden ble avsluttet ved Wall of Remembrance som bærer navnene på de 40.895 ikke-koreanske falne fra Korea-krigen.

Fredag 11. mai: Ulsan

Ulsan, med en befolking på en million, ligger 70 kilometer nord for Busan. Her besøkte Kronprinsparet EUKOR – et av verdens ledende rederier innen transport av biler og annen rullende last - før formiddagen fortsatte med bedriftsbesøk hos Hyundai Heavy Industries  (HHI). En rekke norske bedrifter er underleverandører til HHI – verdens største skipsverft.. Norske bedrifter leverer blant annet maling, deler til motorer og annet avansert teknisk utstyr.

17. mai-arrangement

Det er tradisjon for den norske kolonien rundt Busan/Ulsan å feire norsk 17. mai. De fleste nordmenn i Sør-Korea bor i dette området på grunn av den maritime virksomheten her. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit var til stede ved årets markering, som foregikk på tradisjonelt vis med 17. mai-tale, sang og leker for barna.

14.05.2007

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook