Hopp til hovedinnhold

Nord-Troms 2007

DD.KK.HH Kronprinsen og Kronprinsessen besøkte Nord-Troms 26.- 28.august 2007. Kommunene Kvænangen, Skjervøy, Karlsøy, Kåfjord, Lyngen og Storfjord fikk besøk av Kronprinsparet, som benyttet Kongeskipet Norge under reisen.

Kvænangen, Skjervøy og Karlsøy - 26. august

Besøket begynte søndag, på Skorpa i Kvænangen kommune. Etter en spasertur langs fjæra der koret Fjellklang sang, ankom Kronprinsparet Skorpa kirke til gudstjeneste der. Etter gudstjenesten ble det kirkekaffe utenfor kirken.

Klokken 13:00 seilte Kongeskipet videre til Skjervøy, hvor Kronprinsessen foretok den offisielle åpningen av miljøgaten. Etter arrangementet i miljøgaten, besøkte Kronprinsparet Skjervøy helsesenter.

Dagen ble avsluttet med et kveldsarrangement i Torsvåg i Karlsøy kommune. Der fikk Kronprinsparet en omvisning på Torsvåg fiskebruk før bespisning og sosialt samvær på Festplassen.

Kåfjord og Lyngen - 27. august

Kronprinsparet ankom kaien i Olderdalen i Kåfjord kommune mandag morgen. Her gikk turen til den lokale barnehagen, der Kronprinsen og Kronprinsessen ble vist omkring og fikk hilse på barna, som opptrådte for Kronprinsparet på norsk og samisk.

Senere reiste Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit Manndalen. Etter en rekke musikalske innslag ble det bålkaffe og møte med lokal ungdom i gammen på Riddusletta. Til lunsj ble det servert lokale retter i storlavvoen.

Litt over halv ett seilte Kongeskipet over til Lyngseidet, der K/S Norge ble møtt av småbåter på fjorden. Etter taler og musikalske innslag i Lyngseidet, dro Kronprinsen og Kronprinsessen til gården Larsvold i Oksvik, hvor lokale bønder ga en orientering om landbruket der. Mange unge i Lyngen satser på landbruk basert på nisjeprodukter og merkevarebygging, og Kronprinsparet fikk smake på noe av det som produseres på Larsvold.

Besøket i Lyngen kommune ble avsluttet med omvisning på bedriften Haplast Technology i industribygda Furuflaten, der Haplast ble offisielt åpnet som SIVA industriinkubator.

Om kvelden ble det holdt mottakelse om bord i Kongeskipet.

Storfjord 28. august

På sin siste dag i Nord-Troms deltok Kronprinsparet på den offisielle innvielsen av Nils-Aslak Valkeapääs hus Lásságámmi i Skibotn som samisk kunstnerbolig.

Lásságámmi var multikunstneren Nils-Aslak Valkeapääs eget navn på huset. Direkte oversatt betyr det Svaberggammen, og viser til husets plassering og utforming. Lásságámmi ble offisielt åpnet i forbindelse med Kronprinsparets besøk, og står nå til disposisjon for kunstnere og forskere som har samisk fokus i sitt arbeide.

Etter åpningsseremoni og omvisning i Lásságámmi dro Kronprinsparet videre til det læstadianske bedehuskapellet og var til stede under andakt der.

Fra bedhuskapellet spaserte Kronprinsen og Kronprinsessen til markedsplassen der blant annet representanter for lokal norsk og samisk husflid og håndverkstradisjon har bodene sine.

Besøket i Storfjord – og fylkesreisen i Nord-Troms – ble avsluttet i Skibotn senere samme dag.

30.08.2007

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook