Hopp til hovedinnhold

Hordaland 2009

DD.MM. Kongen og Dronningen var på fylkestur i Hordaland 16. - 18. juni 2009. Det var kommunene Tysnes, Austevoll, Fedje, Lindås, Austrheim og Radøy som fikk besøk av Kongeparet.

Kong Harald og Dronning Sonja benyttet Kongeskipet under fylkesturen, og klokken 10:00 la Norge til utenfor Våge i Tysnes. 

Tysnes

I Tysnes besøkte Kongeparet Galleri G, der noen av Dronningens egne naturfotografier er utstilt. Utstillingen heter Klangbunn, og er et samarbeidsprosjekt mellom Dronning Sonja og kunstneren Ørnulf Opdahl. 

Deretter besøkte Kongen og Dronningen Tysnes sjukeheim, hvor Kongeparet blant annet fikk hilse på Tysnes' eldste innbygger, Synnøve Meland, som ble født i 1906. I Tysneshallen ble Kongeparet presentert for historiske tablå, ledsaget av fortelling, sang og musikk.

Austevoll

Mange båter hadde lagt ut på fjorden for å møte Kongeskipet utenfor Austevoll. På kaien ventet både kor og korps i tillegg til innslag fra ungdomsmusikalen "Mammo mi".

Under avdukningen av statuen "Sildajento" framhevet Dronning Sonja kystkvinnenes store innsats, og etterpå fikk Kongeparet en innføring i lokal fiskerihistorie. havforskning og konseptet bak såkalte maritime barnehager.

Fedje

Fylkesturens andre dag startet i Fedje, der Kongeparet ble tatt i mot på kaien før avreise til Fedje sjukeheim. Det ble også tid til en orientering om maritime hendelser i området, før turen gikk videre til Seim i Lindås kommune.

Lindås og Austrheim

I Seim besøkte Kongeparet Håkonshaugen - et gravminne etter Håkon den Gode, Adalsteinsfostre, som var konge i Norge fra omlag år 933 til 960. Egil Skallagrimson, i Johannes Rydlands skikkelse, og 6 hirdmenn fulgte Kongeparet opp til haugen, der det vanket flere kulturelle innslag med sang, dikt og musikk. 

Om ettermiddagen besøkte Kongen og Dronningen StatoilHydros raffineri på Mongstad. Det ble omvisning på området og en nærmere orientering om virksomheten under et stopp i et av kontrollrommene.

Radøy

I Radøy besøkte Kongeparet Vestnorsk Utvandringssenter på Sletta. Mellom 60 og 70 % av Norges befolkning har slekt i Nord-Amerika, og senteret er et æresminnesmerke over dem som utvandret.

Kongen Dronningen fikk en omvisning i Præriebyen og i Emigrant-kirken. Dette er den demonterte og gjenreiste Brampton Lutheran Church fra Nord-Dakota. Kirken ble opprinnelig bygget av norske emigranter rundt forrige århundreskifte, og 22. juni 1996 ble kirken gitt som gave til Utvandringssenteret. 

Fylkesturen ble avsluttet med et kulturarrangement i Manger, der Kongen holdt sin siste tale for turen.

15.01.2010

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook