Hopp til hovedinnhold

Kronprinsparets første fylkestur

Kronprinsparet foretok sin første fylkesreise i 2001. Den gikk gjennom tre fylker: Oppland, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal.

En rekke kommuner ble besøkt på turen; Lillehammer, Ringebu, Sør-Fron, Nord-Fron, Dovre, Rennebu, Meldal, Orkdal, Hemne, Surnadal, Rindal, Sunndal og Oppdal. Reisen foregikk med tog og bil.

Lillehammer, Ringebu, Sør- Fron, Nord- Fron og Dovre 

Kronprinsparet startet fylkesturen i Lillehammer, hvor de overvar åpningen av ”Det nytter” festivalen. På Ringebu fikk Kronprinsparet en orientering om Kvitfjellområdet. I Sør-Fron ble Kronprinsparet fraktet med hest til Dale-Gudbrands gård, hvor de blant annet fikk se en fremføring av det historiske spillet ”Klubbeslaget”. I Nord-Fron fikk Kronprinsparet en omvisning på Gudbrandsdal Krigsminnesamling, og det ble avlagt besøk på Kvam Kirkegård. På Dombås i Dovre kommune fikk Kronprinsparet en orientering om Luftambulansen. Kronprinsen fikk senere en orientering om HV-skolen på Dombås.

Rennebu, Meldal og Orkdal 

Kronprinsparet ankom Sør Trøndelag med tog til Berkåk i Rennebu kommune. Her fikk de blant annet servert frokost på Mjuklia ungdomssenter. Senere overvar de en gudstjeneste i Innset kirke. I Meldal åpnet Kronprinsen Nærmiljøanlegget. Senere fikk Kronprinsparet en omvisning i ”Gammelruva”, en nedlagt kobbergruve, hvor det også ble holdt en liten konsert. Besøket i Melbu ble avsluttet med togtur på Thamshavnbanen fra Løkke Stasjon.

I Orkdal ble det en kort stopp på Fannrem, hvor Kronprinsen foretok gjenåpningen av strekningen Fannrem-Bårdshaug. På Bårdshaug fikk Kronprinsparet møte beboere på Elvepromenaden borettslag. Senere på kvelden var det middag på Bårdshaug Herregård.

Hemne, Aure og Halsa  

På Vormstad foretok Kronprinsessen åpningen av Vormstad friluftsbarnehage, før turen gikk videre til Kyrksæterøra i Hemne kommune. Her fikk Kronprinsparet en omvisning på bedriften Aqua Gen, som driver med laksoppdrett. Det ble også en stopp ved Bakkely barnehage. Etter lunsj fikk Kronprinsparet omvisning på Hellandsjø Skinnsøm.

Neste stopp var Tjeldbergodden i Aure Kommune. Der fikk Kronprinsparet en orientering om Statoils anlegg. I Aure fikk Kronprinsparet omvisning i Aure kirke. Fra Aure ble Kronprinsparet fraktet med KV Garsøy til Halsa kommune. Her fikk Kronprinsparet blant annet orientering om geitbåtkulturen, hvorpå de overvar en dåp av en geitbåt. Kronprinsparet ble så rodd til Otneset og transportert videre med hest og vogn til Otnes kirke. Kvelden ble avsluttet med middag på Halsa videregående skole.

Surnadal og Rindal 

I Surnadal kommune ble det en kort stopp på ”Utsikten”. Reisen gikk videre til bedriften Ullkorga i Rindal kommune, hvor det ble gitt en omvisning. På Saga Skysstasjon ble det blant annet gitt orientering om og demonstrasjon av lafting. Besøket i Rindal ble avsluttet med en omvisning på Rindal Bygdemuseum. Tilbake i Surnadal ble det servert tradisjonell bondekost på Utsi på Røv, før turen gikk videre til bedriften Møretre, hvor Kronprinsparet fikk omvisning og orientering. Senere var det vandring og kulturelle innslag i Skei sentrum. Dagen ble avsluttet med festmiddag på Surnadal hotel.

Sunndal 

Dagen startet med omvisning på Stangvik skole, før reisen gikk videre til Sunndal kommune. Her var det en omvisning på bedriften Aquaforsk, etterfulgt av et kulturelt program på torget. Deretter var det en omvisning på Hydro Aluminium, Sunndal, etterfulgt av et besøk på Sunndal helsetun og Svisdal gård.

Oppdal  

Kronprinsparet ankom Lønset skole i Oppdal, hvor Kronprinsessen foretok åpningen av den nye skolen. Deretter var det vandring med kulturelle innslag i Oppdal sentrum, etterfulgt av et besøk til Villmarksleir med ungdom fra Oppdal. Fylkesturen ble avsluttet med middag i Njårdhalleo og avduking av minneplate på Oppdal stasjon, før avreise med tog til Oslo.

18.02.2010

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook