Hopp til hovedinnhold

Vitenskap og kultur i Kraków

Deres Majesteter Kongen og Dronningen reiste i dag til Kraków for den avsluttende dagen av statsbesøket. Polens kulturhovedstad dannet en naturlig ramme for et program med fokus på vitenskap og kultur.

10.05.2012

Kraków er en av Polens eldste byer, og en av de første stedene som ble innskrevet på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Warszawa overtok rollen som Polens hovedstad i 1609, men likevel framstår Kraków stadig som Polens kulturhovedstad og et av landets ledende senter for vitenskap, kunst og kultur.

Polsk-norsk forskningssamarbeid

Et nytt forskningsprogram ble lansert i dag, ved Universitetet i Kraków. Det polsk-norske samarbeidet vil prioritere oppgaver innenfor miljø-, klima- og polarforskning, i tillegg til helse, migrasjon og likestilling. Forskningsrådet er programpartner på norsk side, og det er EØS-midler gjennom Norway Grants som finansierer programmet.

Kongeparet var til stede under lanseringen, som også presenterte et nytt stipendprogram som stiller 10 millioner euro til disposisjon for stipender til studenter og forskere.

Møtte norske studenter

Før Kongen og Dronningen forlot universitetet, møtte de noen av de 350 norske studentene som har tilhold her. Totalt studerer rundt 1.300 nordmenn i Polen – de fleste innenfor medisin.

Kultursentra rundt markedsplassen

Fra universitetet gikk Kongeparet videre til Det internasjonale kultursenteret. Senterets oppgave er å støtte kulturell integrering i Europa og ta vare på den europeiske kulturarven. Senteret ble utvidet i 2006-2009 ved hjelp av norske EØS-midler.

Senteret ligger ved den store markedsplassen midt i Kraków, og herfra var det bare en kort vandring over til den store renessansehallen, Sukiennice. I sin storhetstid på 1400-tallet var den karakteristiske hallen et sentrum for internasjonal tekstilhandel. I dag er den en del av Nasjonalmuseet, og huser det anerkjente Galleriet for kunst. Norske EØS-midler bidro til renoveringen av bygget, og til etableringen av et konserveringssenter i tilknytning til museet.

Kongen og Dronningen fikk se noen av de viktigste maleriene i samlingen her.

Avsluttet i Mariakirken

Etter et oppsummerende møte med pressen og lunsj i Palac Bonerwoski, avla Kong Harald og Dronning Sonja reisens siste besøk. Det var en omvisning i et av Krakóws mest kjente landemerker, Mariakirken. Hver time blåser en av byens brannmenn et signal fra kirkens høyeste tårn. Signalet avbrytes midt i – til minne om ham som ble skutt i halsen da han i 1241 forsøkte å varsle om det mongolske angrepet på byen. Klokken 12 kan signalet høres over hele Polen, da det sendes ut over radio.


Dagen i Kraków avsluttet Kongeparets tre dager lange statsbesøk til Polen.

 

Fakta

Fakta om Norway Grants / EEA Grants

Dette et program der EFTA-landene, samlet eller enkeltvis, går inn og støtter prosjekter som kan redusere økonomiske og sosiale forskjeller innenfor EØS-området. Samtidig styrkes forholdet mellom giverlandene og de 15 landene i Sentral- og Sør-Europa som mottar støtte.

For perioden 2009 – 2014 finnes det 32 programområder å søke støtte innenfor. Hva som skal prioriteres, avtales med det enkelte land i form av såkalte Memoranda of understandig.

Norge prioriterer støtte til prosjekter innenfor

  • Miljø og klima
  • Arbeidsforhold
  • Forskning og utdanning
  • Helse
  • Likestilling
  • Rettsvesen

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook