Hopp til hovedinnhold

«To land, én historie»

I 2014 feires 200-årsjubileet for den norske Grunnloven – også i Danmark. Hennes Majestet Dronning Sonja og Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon er i Danmark for å delta i markeringen av Norsk festuke.

23.05.2014

Det er 200 år siden Danmark måtte avstå Norge til Sverige, og et over 400 år langt riksfellesskap ble brutt. Det nære fellesskapet mellom Danmark og Norge har imidlertid fortsatt, selv om de nasjonale båndene ble kuttet i 1814. Derfor er det ikke skilsmissen, men den felles historien og de felles verdiene som står i sentrum for feiringen i Danmark.

I hele vår har det vært jubileumsarrangementer i regi av blant andre Folketinget, Det Kongelige Bibliotek, Fondet for dansk-norsk samarbeid og Danmarks mange folkeuniversiteter. Nå kulminerer feiringen med Norsk festuke i København, fra 17. til 24. mai.

Tidligere i dag, la Kronprins Haakon og Kronprins Frederik ned kranser ved Kong Christian Frederiks sarkofag i Roskilde domkirke. I kveld er det festforestilling i København.

En jubileumsgave

I kveld er Dronning Sonja og Kronprins Haakon til stede ved festforestillingen «To lande – én historie» i Operahuset i København. Forestillingen er en jubileumsgave fra Danmarks regjering og Folketinget.

Dronning Sonja ankom Operaen sammen med det danske regentparet, og Dronningene fikk blomster av ballettdanseren Sylvester. I foajeen fikk Dronning Sonja hilse på Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og Folketingets formann Mogens Lykketoft. Sammen med Dronning Margrethe og Prins Henrik tok Dronning Sonja plass i Kongelosjen, der de fikk selskap av både Kronprins Haakon, Det danske kronprinsparet, Prins Joachim og Prinsesse Marie og Prinsesse Benedikte.

Festforestilling

Konferansier under forestillingen var Randi Stene og tekstforfatter var Kristian Ditlev Jensen. I tillegg til kulturelle innslag, holdt Parlamentsformann Mogens Lykketoft, Stortingspresident Olemic Thommessen, Statsminister Helle Thorning-Schmidt og Statsminister Erna Solberg taler.


I morgen vil Dronning Margrethe og Dronning Sonja være til stede ved et 1814-seminar i Schæffergården i København, der de sammen vil avduke Morten Strædes skulptur "Dobbeltlegeme".

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook