Hopp til hovedinnhold

Må aldri bli glemt

I dag er det 70 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau. H.K.H. Kronprinsen og statsminister Erna Solberg representerte Norge ved markeringen i Polen.

27.01.2015

Den 27. januar 1945 nådde sovjetiske tropper fram til konsentrasjonsleiren Auschwitz vest for Krakow. Der fant de om lag 7000 sterkt medtatte fanger. Frigjøringen markerte slutten på nazistenes folkemord, og FN valgte denne datoen da Den internasjonale Holocaustdagen ble etablert.

Rundt 65 000 overlevde sitt fangenskap i Auschwitz, og sammen med statsledere fra mer enn 30 land deltar også om lag 300 gjenlevende på dagens markering. Mange tidsvitner foretar den vanskelige reisen tilbake til Auschwitz for å bidra til at dette mørke kapitlet i historien aldri blir glemt.

Fra Norge er to av tre gjenlevende til stede i dag: Herman Kahan og Edith Notowicz, begge opprinnelig fra Transilvania.

Minneseremoni

Klokken 15.30 starten den høytidelige seremonien foran inngangen til Auschwitz-Birkenau, der Polens president Bronisław Komorowski ønsket velkommen. Mest sannsynlig er dette den siste større minnesmarkeringen der et betydelig antall overlevende kan delta, og det var de overlevende som hadde den sentrale rollen i dag.

Representanter for de overlevende talte – og ledet også an i lystenningen ved monumentet. Senere tente Kronprins Haakon og statsminister Solberg lys ved den norske delen av monumentet – plass nummer 15.

Etter seremonien møtte Kronprinsen og statsministeren de norske overlevende.

Ufattelige tall

Auschwitz er fellesbetegnelsen på tre store og et stort antall mindre leire i området, der Auschwitz-Birkenau fungerte som ren utryddelsesleir. Det anslås at mellom 1,2 og 1,6 millioner mennesker døde i Auschwitz. Det store flertallet av disse var jøder. I tillegg kom rom, homofile, krigsfanger og politiske dissenter.

Også fra Norge

Også norske jøder ble sendt til dødsleirene i Auschwitz. Den 26. november 1942 forlot DS Donau Akershuskaia i Oslo med 532 norske jøder om bord med kurs for Stettin – og Auschwitz. Til sammen ble 772 jøder sendt fra Norge til nazistenes konsentrasjonsleirer. Bare 34 overlevde.

Hvert år markeres Den internasjonale Holocaustdagen derfor nettopp på Akershuskaia, der minnesmerket over de deporterte står. I dag deltok Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen på markeringen der.

Også i dag

Fremdeles finnes det antisemittisme i Europa. Det er viktig å holde kunnskapen om dødsleirene i live, som en del av vår bevissthet om hva intoleranse og ekstremisme kan føre til.

 

H.K.H. Kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg representerte Norge ved 70-årsmarkeringen i Polen 27. januar 2015. Frigjøringen i 1945 markerte slutten på nazistenes folkemord. Foto/redigering: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook