Innovasjon i Trondheim
Forskning og innovasjon var det overgripende temaet under DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessens besøk til SINTEF, NTNU og Kavliinstituttet i dag.
På SINTEF var det åpning av stiftelsens nye energilaboratorium, på NTNU skulle et nye senteret for studentinnovasjon åpnes, før Kronprinsen og Kronprinsessen avsluttet på Kavliinstituttet, der nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser tok imot.
SINTEF Energy Lab
SINTEF har investert 167 millioner i neste generasjon energilaboratorium - et redskap i utviklingen av framtidens kraftsystem.
- Her, i denne hallen, sa Kronprins Haakon i åpningstalen, skal forskerne utvikle ny teknologi og nye komponenter for strømforsyning til undervannsinstallasjoner og offshore vindparker, og teknologi som skal sikre strømforsyningen som vårt samfunn blir stadig mer avhengig av.
(...)
- Norge er ikke en suksess fordi vi har store naturressurser. Hovedgrunnen til å være optimistisk er at vår største ressurs er folks hode, hjerte og hender. Mennesker med kunnskap, nysgjerrighet og et ønske om å skape en bedre framtid. Det er vår viktigste kapital, sa Kronprinsen, og erklærte SINTEF Energy Lab for åpnet.
Konsernsjef Unni Steinsmo viste Kronprinsparet det nye anlegget som huser hele 7 ulike laboratorier, og Kronprinsen og Kronprinsessen signerte begge for en plakett til minne om åpningen.
Studentinnovasjon
På Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU, var det Kronprinsesse Mette-Marits tur til å åpne en nyskapning. NTNU har etablert et innovasjonssenter for studenter der møter på tvers av fagdisipliner og ulike tenkemåter skal gi grobunn for nye ideer og prosjekter.
- Og for å tenke ut løsningene som ingen har tenkt tidligere trenger vi at idealistene på Dragvoll og realistene på Gløshaugen går sammen om å gjøre drømmer til virkelighet, sa Kronprinsessen.
(...)
- Her på Gamle Fysikk tror jeg og håper det vil bli lagt ned mye hardt arbeid, det vil bli mye prøving og sikkert mye feiling. Men det som er helt sikkert er at det vil bli realisert prosjekter som gjør verden til et bedre sted å leve for mange. Jeg håper dere vil fortsette å tenke nytt, og tenke stort.
Etter åpningen fikk Kronprinsparet møte en rekke studenter som presenterte sine prosjekter og ideer. De spente vidt og favnet både omsorg og oljevern: En trapperullator som kan hjelpe mennesker å bo lenger i eget hjem og teknologi som gjør at oljepartikler kan brytes ned av bakterier som finnes naturlig i havet.
Kavliinstituttet
Kronprinsparet avsluttet besøket i Trondheim hos professorene May-Britt og Edvard Moser og Kavliinstituttet. Iført laboratoriefrakk, hårnett og skotrekk for ikke å overføre noe som kunne innebære smittefare for beboerne, fikk Kronprinsen og Kronprinsessen besøke forskernes "rottehotell".
Kronprinsparet fikk orienteringer om rottenes boforhold, og noen av instituttets ulike eksperimenter med rotter, mus og sebrafisk.
Sammen med sin britisk-amerikanske mentor. John O'Keefe, ble ekteparet Moser som kjent tildelt Nobelprisen i medisin for sin oppdagelse av gitterceller i rotter, som bidrar til både rotters og menneskers stedsans.
Aktuelle saker
Nansens minneforelesning
Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen var til stede da Geir Winge Gabrielsen holdt årets minneforelesning, til minne om polfareren Fridtjof Nansen.
TV-aksjonen fyller 50 år
Hennes Majestet Dronning Sonja er høy beskytter for NRK TV-aksjonen i jubileumsåret og tok i dag imot representanter for Barnekreftforeningen og TV-aksjonen i audiens på Slottet.