Hackere og kodere løser verdensproblemer
I formiddag besøkte Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen teknologikonferansen Katapult Future Fest i Oslo. Kreative mennesker hadde blitt utfordret på å gi digital identitet til mennesker på flukt.
De tre vinnerne av utfordringen – Diwala, Vipicash og Digital Grab Bag – presenterte sine løsninger på hovedscenen etter et 36 timer langt «hackathon».
Rekordmange mennesker på flukt
Over 21 millioner mennesker er på flukt utenfor eget land, viser tall fra FN. Mange av dem har ingen papirer – ingen bevis på hvem de er. Ti millioner mennesker er statsløse og har ikke grunnleggende rettigheter til utdanning, helsetjenester, jobb og det å kunne bevege seg fritt.
På utfordring fra FN-organisasjonen UN Women utforsker nå tech-miljøet hvordan man kan benytte blokkjedeteknologien til å bedre ivareta kvinners og jenters rettigheter på flukt. Blokkjede, eller blockchain, er teknologien bak den digitale valutaen Bitcoin.
Teknologi som styrker kvinners posisjon
Tidligere i år signerte UN Women og Innovasjon Norge en samarbeidsavtale i Trondheim for å gjøre det lettere for norsk næringsliv å bidra med god innovasjon og teknologi i internasjonalt hjelpearbeid. Kronprinsesse Mette-Marit var også til stede da avtalen ble signert.
Første leveranse kom i dag. Det internasjonale tech-miljøet møtte frivillige og humanitære organisasjoner for sammen å finne nye, teknologiske løsninger på verdens problemer. I dag stod situasjonen for de mange flyktningene i verden for tur.
Kronprinsessen i samtale med Caroline Rusten i UN Women. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff
Etter «hackathon»-presentasjonene hadde konferansier Anita Schjøll Brede en samtale med amerikaneren Larry Brilliant om hans veldedige arbeid og det å investere i gode ting. Brilliant er spesialrådgiver til Ebay-medgründer Jeff Skoll og var tidligere toppsjef for Googles veldedige satsing Google.org.
Siste taler ut var Josephine Goube i Techfugees. Hun kunne fortelle om hvordan at situasjonen for flyktninger har radikalt endret seg på ti år. I motsetning til tidligere er de aller fleste utstyrt med smarttelefoner til å kommunisere med familiemedlemmer og hjelpe på sin egen situasjon. Det gir enorme muligheter. «Hvor er jeg? Er det wifi her?» er ofte de første spørsmålene flyktningene spør.
Aktuelle saker
Finalekonsert i Prinsesse Astrid internasjonale musikkpris
Tre unge fiolinistar i verdsklasse stod på scena med Trondheim Symfoniorkester & Opera i går kveld. Prinsesse Astrid, fru Ferner gratulerte finalistane i ei videohelsing som blei vist under utdelinga.
Kronprinsparet i Midtre Gauldal og Trondheim
Fylkesturen fortsatte med besøk til kommunene Midtre Gauldal og Trondheim. Deres Kongelige Høyheter Kronprinsparet fikk et innblikk i livet på bygda og i by i Trøndelag.