Hopp til hovedinnhold

Dispensasjon for vanning

Etter at Oslo kommune innførte de viktige vanningsrestriksjonene, ble vanningsanlegget i Slottsparken slått av. Nå har Hoffet fått dispensasjon til begrenset vanning slik at det historiske anlegget ikke skal ta skade.

03.07.2018

Slottsparken og parken ved Bygdø kongsgård er unike kulturminner som forvaltes som fredet. Slottsparken har dessuten stor betydning som ramme om Det kongelige slott og som sentral bypark i hovedstaden. 

Det kongelige hoff har stor forståelse for nødvendigheten av å innføre restriksjoner. Etter at restriksjonene ble innført, ble vanningsanleggene i Slottsparken og på Bygdø kongsgård slått av.  Hoffet søkte denne uken om en begrenset dispensasjon til viktig vanning, slik at de historiske anleggene ikke skal bli skadet. Dette ble innvilget av Oslo kommune.

Fontenene i parken resirkulerer vannet og dammene belaster ikke nettet. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Slottsgartneriet vil nå kjøre vanningsanleggene på utsatte områder hver natt. Vanningen blir programmert slik at de områdene og plantefeltene med størst behov blir prioritert, mens områder som bare består av plen utelates. Det kan også være aktuelt å vanne med spreder noen steder, for å sikre at plantene overlever.

Slottsparken

Slottsparken ble anlagt parallelt med byggingen av Slottet, og er basert på naturidealene som preget europeisk hagekunst midt på 1800-tallet. Slottsparken er et vernet kulturminne, og forvaltes av Slottets gartnere. 

Iris i Dronningparken. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Dronningparken utgjør en egen del av Slottsparken, og har sin opprinnelse helt tilbake til 1751 da den ble anlagt som en privat rokokkohage på byløkken Sommerro. Den ble en del av Slottsparken i 1840.


Slottsparken generelt er åpen for publikum hele døgnet, hele året. Dronningparken er åpen på dagtid fra 18. mai til 1. oktober hvert år.

 

 

Fakta

Fakta om Slottsparken

Størrelse: 220 dekar
Omfatter omlag 1000 trær.

Anlagt som samlet park mellom 1824 og 1860.
Det har vært parkanlegg i Dronningparken siden 1778.

Slottsparken har tre vannspeil på ca. 5200 kvadratmeter. De rommer ca. 5 millioner liter vann.
 

Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff.
Fakta

Slottsparken på Facebook

Slottsparken har sin egen side på Facebook. Her finner du bilder av parken gjennom årstidene, innblikk i parkens historie, informasjon om nye planer og pågående arbeider.

Siden passer for alle som er glad i Slottsparken - eller interessert i hvordan en slik stor bypark drives.

Kuleløk (Allium) i Dronningparken, Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook