Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Vestfold

Kronprinsparet innledet sin fylkestur til Vestfold i dag. De har base om bord på Kongeskipet, og i dag morges gikk Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen i land i Svelvik.

04.09.2018

I løpet av tre dager vil Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit besøke kommunene Svelvik, Holmestrand, Horten, Færder og Larvik. 

Landgang i Svelvik

Klokken 10.00 i dag morges gikk Kronprinsparet i land på brygga i Svelvik. Der fikk de oppleve Svelviks historiske røtter i form av seilskutehistorie og utdrag fra Svelvikspelet "Den gode hensikt". 

Fortellingen bærer på viktige budskap om å ikke gi opp, og at det finnes glede og kjærlighet også i vanskelige tider. Det er en viktig arv å ta med seg, påpekte Kronprins Haakon da han talte på Batteriøya senere.
- Jeg tror den formidler et budskap som vi alle kan trenge gjennom livet. Også var det en ting til: Det så ut som dere hadde det gøy dere som var med på spelet. Og det gjør også at det er veldig morsomt å se på, så tusen takk for det.

 Unge deltakerne i Svelvikspelet. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Også et jordbruksfylke

Det er lett å tenke kyst og skjærgård når man tenker på Vestfold. Men fylket har også et stort og variert landbruk. Det fikk Kronprinsparet erfare i dag, da de fikk møte fruktprodusenter og gårdsbutikker omkring torget foran Lensmannskontoret.

Kronprinsparet fikk teste den lokale fruktproduksjonen på torget i Svelvik. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix


Aktivitetssenter 

Svelvik opplærings- og aktivitetssenter (SOA) er arbeidsplass og aktivitetssenter for personer med nedsatt funksjonsevne. Her driver de en liten bruktbutikk, baker kaker og arrangerer turer. Håndarbeid er også en viktig aktivitet på senteret, som er opptatt av at alle skal ha en meningsfull hverdag. Leder Anne Cathrine Urbaniak viste Kronprinsparet omkring, før de fikk se nærmere på dagens aktivitet: å lage kort. 

Det ble et hyggelig møte med brukere av Svelvik opplærings- og aktivitetssenter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Vind i håret

Så bar det i rickshaw til Batteriøya. Disse sykkeldrosjene er et prosjekt hos Frivilligsentralen som kalles "Vind i håret" og gir eldre en mulighet til å komme seg ut og omkring. Med to elektriske sykkeldrosjer tar frivillige piloter beboere på sykehjemmet og andre med ut på tur. I dag var det Kronprinsen og Kronprinsessen som fikk glede av ordningen. 

Svenn Oddli er en av de frivillige rickshaw-pilotene. Han fraktet Kronprinsparet til Batteriøya i sykkeldrosje. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Avsluttet på Batteriøya 

Vel framme på Batteriøya ble det taler, sang og musikk. Dette er Svelviks tusenårssted, og brukes i hovedsak til rekreasjon - arrangementer, turer og fiske.   

Kronprins Haakon berømmet den frivillige innsatsen de møtte under besøket: 
- Det er en sterk frivillig innsats som bidrar til å skape et fundament av trivsel og omsorg i ethvert samfunn. Allerede på dette korte besøket har vi møtt den i form av både kultur og eldreomsorg.

- De grunnleggende menneskelige behovene, det som skaper glede i hverdagen, det varer livet ut – uansett alder og funksjonsevne. Det er godt å se at det legges til rette for opplevelser som dette her i Svelvik. Det har stor betydning både for folkehelse, trivsel og livskvalitet, sa Kronprinsen.

Videre til Holmestrand

Om ettermiddagen kom følget til Holmestrand - en by som har skapt seg selv på nytt de siste tiårene. Fra å være et sted mange bare kjørte gjennom på E18, har Holmestrand blitt en by som det virkelig er verdt å besøke. Det kunne Kronprinsparet konstatere ved selvsyn i dag. 

Høytlesing på biblioteket

Etter taler og musikalske innslag bar det inn på byens nye bibliotek, der Kronprinsesse Mette-Marit leste fra boken "Fargerne" av Ingar Johnsrud. Det var barn fra Gausetangen barnehage som var med på lesestunden, som også ble strømmet direkte over Kongehusets facebookside:


Biblioteket er ikke bare et sted for bøker, men også et sted for forelesninger, diskusjoner og debatter. - Gjennom de siste årene har jeg besøkt mange bibliotek rundt i Norge, fortalte Kronprinsessen da hun talte i Holmestrand. Jeg blir mer og mer overbevist over at biblioteket som institusjon er livsviktig for både store og små samfunn.

Etter at det nye biblioteket åpnet i 2017 har de vært en stor økning i biblioteksbruken, både blant unge og eldre i kommunen.

Bedriftsbesøk

Etter stunden på biblioteket var det tid for bedriftsbesøk. Hydro Holmestrand er en hjørnesteinsbedrift, og har vært etablert her siden 1917. Mange har arbeidsplassen sin her, og bedriften er en viktig del av byens historie og identitet. Valseverket lager valsede aliminiumprodukter, som siden videreutvikles til alt fra bygningsplater til aluminiumsfolie. 

Fabrikksjef Anneli Nesteng viser Kronprinsparet omkring på Hydro Holmestrand. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Bryggelangs

På vandring langs brygga fikk Kronprinsen og Kronprinsessen høre både om Talenthuset - som bistår unge med jobb og utdanning - utbyggingen av småbåthavnen og kulturmiljøet Eidsfoss, før de fikk prøve seg på petanque. Petanque er svært populært i Holmestrand, og to lag demonstrerte spillet for Kronprinsparet før de fikk forsøke seg selv.

Kronprinsparet forsøker seg på petanque - et populært spill i Holmestrand. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

I byparken Dulpen

"Dulpen" har utviklet seg til å bli en viktig møteplass, kanskje særlig for ungdom og innvandrerfamilier, og om sommeren er det yrende liv her. Kronprinsparet fikk lokale lefser å hygge seg med mens de fulgte programmet. 

Kronprinsparet avsluttet besøket i Holmestrand på bølgebryteren, der sjaluppen skulle hente dem tilbake til Kongeskipet. Men først ble det tid til en prat med noen av dem som sto og fisket der. 

Pressemøte rundet av første dag av årets fylkestur. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix


Den lokale seilforeningens optimistjoller var også ved bølgebryteren, og de fulgte sjaluppen utover mens seniorkoret "Regnbuen" sang til avskjed.I morgen fortsetter turen til Åsgårdstrand og Færder.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook