Besøkte Åsgårdstrand og Nøtterøy
Kommunene Horten og Færder som sto på programmet andre dag av Kronprinsparets fylkestur i Vestfold. Besøket startet i Edvard Munchs hjem i Åsgårdstrand.
Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen gikk i land i Åsgårdstrand i Horten kommune i morges.
I Munchs by
"Jeg sitter i det eneste hyggelige huset jeg har bodd i – huset i Åsgårdstrand." Ordene er Edvard Munchs fra tiden etter at han flyttet inn i sitt "lykkehus", som han kalte det, mot slutten av 1800-tallet.
- På denne bakgrunnen tror jeg trygt vi kan si at verden – og alle som har et forhold til Munchs kunst – har mye å takke Åsgårdstrand for. Her kunne han åpenbart arbeide godt. Udødelige motiv har blitt skapt akkurat her, sa Kronprinsen.
"Pikene på broen, legemliggjort av Eva Elise Steen-Hansen, Cerina Waaler og Mathea Astrup Grinsmo, møtte Kronprinsparet da de kom til Åsgårdstrand. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix.
Munchs hus er i dag museum. Solfrid Sakkariassen viste Kronprinsen og Kronprinsessen rundt i huset, og etterpå ble det taler og musikk fra scenen i Munchs hage.
Fruktdugnad i eplehagen
Organisasjonen Fruktdugnad høster frukt og bær som ellers ville gått til spille. Det som ellers ville blitt ødelagt nedfallsfrukt blir det i stedet saft og syltetøy av.
I eplehagen i Ole Abrahamsonsvei 5 kunne Kronprinsparet ta del i årets eplehøst sammen med en gruppe flyktninger fra Syria. For innhøstingen byr også på sosialt samvær og språktrening for flyktninger.
Kronprinsparet fikk delta i eplehøsten med Horten Fruktdugnad. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Studentprosjekter blir arbeidsplasser
Ved Universitetet i Sørøst-Norge fikk Kronprinsparet høre om tett samarbeid mellom universitet og næringsliv, der studentene får utvikle prosjekter sammen med bedrifter. I noen tilfeller har nye arbeidsplasser blitt resultatet.
- Jeg er sikker på at dette er en god måte å jobbe på for framtidens Norge, og vi ser stadig flere universitet og høyskoler rundt i landet gå i samme retning, sa Kronprins Haakon i talen sin.
Kronprinsparet fikk møte flere "studentgründere" i dag, og se nærmere på noe av det de har utviklet, slik som
- Appen Jobber fra Rada Labs - som gjør jobbsøk enklere ved å gjøre kontinuerlige søk hos NAV og Finn basert på brukerens ønsker
- Notion Story - som jobber med bedrifts- og idépresentasjoner, gjerne i videoformat
- Uniby Sørøst - en app utarbeidet av studenter ved Universitetet i Agder, som er tatt i bruk for å motvirke ensomhet blant studentene ved å gjøre det lettere å bli kjent gjennom felles interesser og aktiviteter.
Til slutt kunne Kronprinsen og Kronprinsessen tre inn i SimSams verden.
Simulatoren SimSam viser alle åtte campuser ved Universitetet i Sørøst-Norge på sin 360 graders skjerm. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Videre til Færder
Øykommunen Færder ble opprettet 1. januar i år, da Nøtterøy og Tjøme ble slått sammen. I ettermiddag gikk Kronprinsparet i land i Teie båthavn på Nøtterøy.
Teknologi skaper trygghet
På Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter møtte Kronprinsparet Gledessprederne i sansehagen. Aktivitetsvennene er frivillige som besøker beboerne, og som gir gleder i hverdagen i form av små turer, lesestunder, kafébesøk og liknende. De disponerer også en el-sykkel de kan bruke til å ta beboerne med på ut på tur.
Avdelingene ved senteret har fått navn etter kjente steder i skjærgården. På avdeling Steinkloss fikk Kronprinsen og Kronprinsessen se hvordan ny teknologi skaper trygghet. Blant tiltakene er sensorgulv som kan varsle pleierne dersom en beboer for eksempel skulle falle på rommet sitt. Senteret at også tatt i bruk dataskjermer for å gi aktivitetstilbud til beboerne.
Friluftsliv på Rosanes
Rosahaugparken byr på mange muligheter for rekreasjon og friluftsliv. I dag fikk Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit møte en rekke lokale lag og foreninger her. Her var speidere og kajakkpadlere, barn som drev med stisykling og voksne som drev med kultivering av ørretbekker. En presentasjon av den lokale seilbåten, Færdersnekka, sto Færder seilforening for.
Kronprinsen og Kronprinsessen fikk møte både speidere og kajakkpadlere, fiske- og båtentusiaster da de kom til Rosahaugparken på Nøtterøy. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Programmet fra sceneområdet i parken bød på ulike kulturinnslag, med både bånsull og opera i tillegg til taler.
Kronprins Haakon tilbrakte sin barndoms somre på Tjøme, og mente han nok hadde mye å takke Færder kommune for.
- Jeg tror noe av grunnen til at jeg har blitt så opptatt av havet, er på grunn av den nærkontakten jeg fikk med sjøen der ute, sa Kronprinsen i talen sin. Han tok også opp utfordringene med forsøplingen av havet, og roste engasjementet mange viser ved å rydde strender og øyer for plast.
Kongesjaluppen tar Kronprinsparet ut til Kongeskipet, der det skal være mottakelse i kveld. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Mottakelse på Kongeskipet
I kveld er det mottakelse om bord på Kongeskipet Norge. Da vil Kronprinsen og Kronprinsessen ønske velkommen mange av dem som har lagt til rette for de mange opplevelsene som blir Kronprinsparet til del disse tre dagene i Vestfold.
Aktuelle saker
Finalekonsert i Prinsesse Astrid internasjonale musikkpris
Tre unge fiolinistar i verdsklasse stod på scena med Trondheim Symfoniorkester & Opera i går kveld. Prinsesse Astrid, fru Ferner gratulerte finalistane i ei videohelsing som blei vist under utdelinga.
Kronprinsparet i Midtre Gauldal og Trondheim
Fylkesturen fortsatte med besøk til kommunene Midtre Gauldal og Trondheim. Deres Kongelige Høyheter Kronprinsparet fikk et innblikk i livet på bygda og i by i Trøndelag.