Hopp til hovedinnhold

Prinsesse Astrid Internasjonale Musikkpris 2018

Yuwon Kim fra Sør-Korea vant Prinsesse Astrid Internasjonale Musikkpris i Olavshallen torsdag kveld. Prinsesse Astrid, fru Ferner hadde gleden av å overrekke prisen til den unge dirigenten.

13.09.2018

Trondheim Symfoniorkester er vertskap for konkurransen, og finalen gikk av stabelen i Olavshallen i Trondheim.

Unge dirigenter konkurrerer

Trondheim Symfoniorkester har invitert unge dirigenter fra hele verden til å søke om deltagelse i Prinsesse Astrid Internasjonale Musikkpris. 340 deltakere meldte seg på, og denne uken har 12 unge dirigenter i alderen 25 til 33 år vært i Trondheim og konkurrert om en plass i kveldens finale. Til slutt var finalistene klare: norske Nils Erik Måseidvåg, franske Simon Proust og Yuwon Kim fra Sør-Korea.

Finalistene ble presentert slik på Musikkprisens Facebookside. 


- Det er fascinerende å tenke på at både Simon Rattle og Zubin Mehta sto foran Trondheim Symfoniorkester som ganske unge dirigenter. Jeg har store forventninger til årets Prinsesse Astrid Internasjonale konkurranse for dirigenter. Hva om en av morgendagens store stjerner er å finne blant de unge orkesterlederne?
, sier juryleder Eivind Aadland. 

Finalekonsert

Under kveldens konsert fikk Prinsesse Astrid møte de tre finalistene, og høre hvordan de tolket hvert sitt program under finalekonserten.

Finalen ble strømmet direkte over Trondheim Symfoniorkesters Facebookside.

Finalekonserten del 1:

Finalekonserten del 2:

 

Del 3: Mens juryen vurderer - og deres beslutning:


Det var stor spenning i salen da juryleder Eivind Aadland kunngjorde hvem som hadde vunnet årets konkurranse. Førsteprisen er på 160 000 kroner, i tillegg til dirigentoppdrag med Trondheim Symfoniorkester.

"Finn Audun Oftedal minnestipend" på 20 000 kroner ble tildelt Nils Erik Måseidvåg som beste norske kandidat i de avsluttende rundene.

Prinsesse Astrid Musikkpris

Prinsesse Astrid Musikkpris ble etablert som en nasjonal musikkonkurranse for soloinstrument i 1953. Siden 2012 har konkurransen alternert mellom fiolin og dirigering. I 2014 ble det besluttet at konkurransen skulle være internasjonal. Konkurransen blir holdt annet hvert år og alternerer med Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse.

Trondheim Symfoniorkester organiserer konkurransen, og det var orkesterets daværende dirigent, Finn Audun Oftedal, som tok initiativet til at prisen ble etablert. Pianisten Kjell Bækkelund var den første som vann prisen, etterfulgt av fiolinisten Arve Tellefsen i 1956.

Prinsesse Astrid, fru Ferner er konkurransens høye beskytter.

 
 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook