Hopp til hovedinnhold

Vitenskap og kultur

Forskning, sport, birøkting og musikk. Norge og Slovenia deler mange interesser, og i dag fikk Kongeparet og President Borut Pahor innblikk i flere av dem.

07.11.2019

Deres Majesteter Kongen og Dronningen og Hans Eksellense President Borut Pahor startet dagens program på nettverksseminar hos SINTEF i Forskningsparken i Oslo, der norsk-slovensk samarbeid allerede har positive resultater. 

Framtidsrettet samarbeid

Representanter for SINTEF og det slovenske forskningsinstituttet Jožef Stefan Institute ønsket velkommen og fortalte om pågående forskning innenfor kunstig intelligens, grønne og bærekraftige løsninger.

Kongeparet under besøket hos SINTEF i Forskningsparken i Oslo. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Inne i utstillingslokalet kunne Kongeparet og Presidenten se nærmere på cutting edge teknologi fra Norge og Slovenia. 3D-kameraet fra Zivid er et av produktene som ble presentert. Dette er verdens mest presise, sanntids 3D-kamera og gjør roboter i stand til å skjelne avstand, form og farge - langt på vei på samme måte som et menneske. Dette åpner mange muligheter for industrien, og Zivid mottok Forskningsrådets Innovasjonspris i 2018. 

Gjestene fikk også overvære signeringen av en ny avtale som ytterligere styrker samarbeidet mellom SINTEF og det slovenske forskningsinstituttet Jožef Stefan Institute.

Holmenkollen

Slovenia og Norge deler lidenskapen for hopprenn. Mange nordmenn følger med når det hoppes i Planica - den store skiflyvningsbakken i Slovenia. I formiddag dro Kongeparet og President Pahor til Holmenkollen, der slovenske storhoppere som Peter Prevc, Robert Kranjec og Jurij Tepeš har vært med å skape spenning i en årrekke. 

Dronning Sonja viser President Pahor utsikten fra Holmenkollen. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

I dag åpnet en utstilling om slovensk alpearkitektur i Skimuseet. Det ble også anledning til en omvisning i skimuseets utstilling om polarekspedisjonene - og Kongefamiliens tilknytning til Holmenkollen. 

På toppen av hopptårnet ventet skihopperen Bjørn Einar Romøren, som har satt utfor denne bakken mange ganger. Det har han også gjort i Planica, der han vant både i 2004 (lag), 2005 og 2006 - i 2005 med en fantastisk verdensrekord på 239 meter. Kongeparet og President Pahor hadde en erfaren guide i Bjørn Einar Romøren i hopptårnet i Holmenkollen. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

Etter besøket i Holmenkollen inviterte regjeringen til offisiell lunsj regjeringens representasjonsbolig.

Bier hos BI

Verdens matproduksjon er avhengig av bier og andre pollinerende insekter. Derfor er det viktig å legge forholdene best mulig til rette for disse gode hjelperne. Slovenia har en svært sterk tradisjon for birøkt, og det var etter initiativ fra Slovenia at FN erklærte 20. mai som Verdens internasjonale biedag.

I ettermiddag reiste President Pahor, Kong Harald og Kronprins Haakon til Handelshøyskolen BI for å delta på et seminar om bier og pollinering i regi av Norsk institutt for naturforskning (NINA). Gjestene fikk høre flere interessante innlegg, blant annet om nasjonal pollineringsstrategi, viktigheten av grønn infrastruktur og litteraturens rolle i miljøkrisen. 

President Pahor presenterte en gave fra Slovenia til Kongeparet: et tradisjonelt slovensk biehus med rom for flere kuber. Huset er i designen til Anton Žnidaršič - en av de store pionerene innenfor birøkting.

Kongen, Presidenten og Kronprinsen foran det slovenske biehuset. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Biehuset vil få plass på Handelshøyskolens tak, i samarbeid med Oslos urbane birøkterlag, ByBi. 

Jazzkonsert i Gamle Logen 

I kveld avsluttes statsbesøket i Gamle Logen, der Slovenias president inviterer til en slovensk-norsk jazzkonsert. Det er ensemblet Žan Tetičkovič som spiller, medvirkende Eivind Opsvik på kontrabass. 

Etter konserten rundes besøket av med en mottakelse der Kong Harald, Dronning Sonja og Kronprins Haakon vil få en smak av ulike slovenske retter.

 

Fakta

Fakta om Republikken Slovenia

Hovedstad: Ljubljana
Største byer: Ljubljana, Maribor og Celje.

Størrelse: 20 273 km²
Befolkning 2018: Noe over 2 millioner
Offisielt språk: Slovensk, men med italiensk og ungarsk som tillegg i enkelte grensekommuner.

Styresett: Republikk

Statsoverhode 2019: President Borut Pahor
Statsoverhode 2011: President Danilo Türk

Det har vært diplomatiske forbindelser mellom Slovenia og Norge siden 1992, og forholdet er svært godt. Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja avla statsbesøk til Slovenia i mai 2011 - det første fra Norge til Slovenia. Tidligere president Milan Kučan besøkte Norge i 1997, og ble da tatt i mot av Kong Harald i audiens.

Handelen mellom Norge og Slovenia er økende.

Kilde: UD

Kong Harald og Dronning Sonja tar i mot President Borut Pahor på Slottsplassen. Kronprins Haakon ledsaget President Pahor fra flyplassen til Slottet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook