Hopp til hovedinnhold

Startskudd for Sikkerhetsrådet

I dag deltok Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen på et digitalt møte med teamet som skal lede den norske innsatsen i FNs sikkerhetsråd de neste to årene.

06.01.2021

Fra hver sin skjerm i Norge deltok i dag Kronprins Haakon og utenriksminister Ine Eriksen Søreide på et digitalt møte med det norske FN-teamet i New York. Allerede tidligere på dagen hadde utenriksministeren hatt sitt første innlegg i Sikkerhetsrådet.

- Internasjonalt samarbeid er viktig, og gjennom FN har vi mulighet til å finne løsninger som gjør menneskers liv bedre. Og skal FN fungere må de landene som tror på organisasjonen ta sin del av arbeidet. Og det er Norge klar for å gjøre nå, sa Kronprinsen da han snakket om hvorfor Norge har ønsket en plass i Sikkerhetsrådet.

Sikkerhetsrådet er FNs øverste organ for internasjonal fred, stabilitet og sikkerhet. Gjennom FN-pakten har Sikkerhetsrådet makt til å iverksette sanksjoner eller militær innsats, og alle FNs 193 medlemsland må rette seg etter rådets beslutninger.

- Jeg håper dere er klare for de oppgavene som venter dere. Nå begynner det virkelige arbeidet, sa Kronprinsen til de norske FN-medarbeiderne som skal være med å forvalte Norges rolle i Sikkerhetsrådet.

I 2020 deltok Kronprinsen, sammen med utenriksministeren, i et digitalt møte med over 190 FN-ambassadører. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)

I fjor sommer deltok Kronprins Haakon, sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Norges FN-ambassadør Mona Juul, på en digital mottakelse der over 190 FN-ambassadører fra hele verden deltok. Dette var et ledd i avslutningen på kampanjen som endte med at Norge og Irland ble valgt til å sitte i Sikkerhetsrådet de neste to årene.

Norges kampanje for et sete i Sikkerhetsrådet ble lansert i New York 22. juni 2018. Også den gangen var Kronprinsen til stede under lanseringen sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

FNs sikkerhetsråd har 15 medlemmer, fem faste og ti land som velges av FNs generalforsamling for to år av gangen. Norge har vært medlem av Sikkerhetsrådet fire ganger tidligere. Forrige gang Norge hadde en plass var i perioden 2001-2002. 

Mona Juul skal lede den norske FN-innsatsen fra New York. (Foto: Eskinder Debebe / United Nations Photo)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook