Hopp til hovedinnhold

Nasjonal minnemarkering i Oslo Spektrum

Hans Majestet Kong Harald talte under minnearrangementet i Spektrum torsdag kveld. - Det er mitt håp at vi kan hjelpe hverandre med å leve lærdommen fra 22. juli hver dag, i alt vi er og gjør, sa Kongen.

22.07.2021

- Samtidig må vi erkjenne at vi som samfunn ikke har gjort på langt nær nok for å se, for å hjelpe, for å bære byrden sammen – og for å motarbeide de mørke kreftene. Dette er jeg lei meg for. 

Kong Harald var hovedtaler i kveld, under et arrangement med en rekke musikalske bidrag og taler, og der filminnslag med overlevende, etterlate og hjelpere ga innblikk i opplevelsene til dem som ble hardest berørt denne dagen. Både Kongeparet og Kronprinsfamilien var til stede under minnemarkeringen.

Statsminister Erna Solberg var den første taleren på scenen under kveldens arrangement. - I dag minnes vi de 77 som fortsatt skulle vært her. Som skulle gjort landet rikere. Lyst opp dagene. Vi takker de som var med å redde liv, både i Oslo og på Utøya, sa statsministeren. 

Lyset er sterkere enn mørket

- Det har gått ti år siden Norge ble mørklagt. Sjokk, sorg og sinne rammet oss alle. Sjokk over at dette kunne skje her hos oss. Sorg over drepte og ødelagte liv. Sinne overfor kreftene som stod bak.

Slik åpnet Kong Harald talen sin i kveld.

Kong Harald taler i Oslo Spektrum. Foto: NRK

- Fra nord til sør lever foreldre som for alltid vil ha et tenåringsbarn i hjertet. Søsken som alltid vil ha en bror eller søster for lite. Mennesker som savner en mor eller far, en kjæreste, venn eller kollega.

Men lyset er sterkere enn mørket, sa Kongen. Det er tydelig når man ser hvilken uant styrke som bor i hver og én av oss:

- Når jeg ser på flere av dem som overlevde denne dagen, lurer jeg på hva de er lagd av. Mange av dem engasjerer seg, sammen med unge over hele landet vårt, for at Norge skal være et godt sted å leve for alle. De viser oss at lyset er sterkere enn mørket.

Det er mitt håp at vi kan hjelpe hverandre med å leve lærdommen fra 22. juli hver dag, i alt vi er og gjør. Samtidig må vi erkjenne at vi som samfunn ikke har gjort på langt nær nok for å se, for å hjelpe, for å bære byrden sammen – og for å motarbeide de mørke kreftene. Dette er jeg lei meg for. Kong Harald.

Gjennom denne minnedagen har nødvendigheten av å lære av angrepene og bekjempe hatytringer, rasisme og ekstremisme blitt løftet fram. 

- Som nasjon har vi et felles ansvar for å innvie nye generasjoner i lærdommen fra 22. juli, sa Kong Harald. Dette skylder vi alle de drepte, de pårørende, de berørte – og oss selv. Både for å bli bedre mennesker, for å bli et klokere folk, og for å skape et enda bedre Norge for dem som kommer etter oss.

- Landet vårt er bygget på at alle mennesker er like mye verdt. Det er bygget på ytringsfrihet. Det er bygget på at vi tåler uenighet og søker oss frem til kompromisser. Fundamentet vårt ble ikke endret etter 22. juli 2011. Alt dette kjennetegner fremdeles vårt Norge i dag.

- Den dyrekjøpte lærdommen fra 22. juli må blant annet være: At vi må stå opp for likeverd og menneskerettigheter. At vi må ha respekt for at vi er forskjellige. At vi må kjempe for det vi tror på – med fredelige midler.

Etter Kongens tale ble navnene på de 77 som ble drept i terrorangrepene denne dagen lest opp av representanter for en ny generasjon AUF-ungdommer.

Uenighetsfellesskap

Å kunne være ulike og uenige uten å ty til vold eller hets er noe av kjernen i et demokrati. Organisasjonen Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn rommer representanter for en rekke ulike religioner og trossamfunn - både tro og tvil. Rådets generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys samtalte med Rima Iraki om toleranse og uenighetsfelleskap. 

 Samarbeidsrådet for tros- og livsynssamfunn rommer en rekke ulike religioner og overbevisninger. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Arbeiderpartiets mangeårige statsminister Gro Harlem Brundtland gjestet også Oslo Spektrum i kveld. 

- Hat kan avle vold. Intoleranse kan drepe. Vi må stå opp mot dette hver dag, slik AUF nå stiller krav om, sa Brundtland. - Det må ikke være et taushetens teppe over det som skjedde 22. juli og alt det hatet som spres i sosiale medier.

Gro Harlem Brundtland i Spektrum: Hat kan avle vold. Intoleranse kan drepe. Vi må stå opp mot dette hver dag, slik AUF nå stiller krav om. Foto: Fredrik Hagen / NTB

 Kveldens programleder, Rima Iraki, fikk siste ord under markeringen: 77 mennesker mistet livet 22. juli. Vi skal ikke miste flere. Foto: Fredrik Hagen / NTB

 

77 unge dansere fra ulike skoler i Oslo og Viken avsluttet minnemarkeringen i Oslo Spektrum. Foto: Fredrik Hagen / NTB

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook