Hopp til hovedinnhold

Den samiske kulturarven

I dag er Kronprins Haakon i Kautokeino for å lære mer om samisk kultur, språk og historie. Besøket inngår i markeringen av Kronprinsparets 50-årsdager.

18.04.2023

Sommeren 2023 fyller Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen begge 50 år. Det ønsker de å markere ved å løfte fram noe av det de setter aller størst pris på ved landet vårt gjennom fem reiser til ulike deler av landet.

I slutten av mars besøkte Kronprinsparet Vinje i Telemark og Bykle i Setesdal for å oppleve norske håndverks- og kulturtradisjoner. I februar var Kronprins Haakon på bedriftsbesøk på Stord.

I Kautokeino møtte Kronprinsen både unge og eldre mennesker som på ulike måter ivaretar samisk kultur og tradisjoner. Han ville også gjerne høre hvordan det er å være ung same i Norge i dag, og besøket startet på den nybygde barne- og ungdomsskolen i Kautokeino.

Den nye barne- og ungdomsskolen i Kautokeino har blitt ordentlig flott. Foto: Jan Langhaug / NTB

- Lihkku ođđa skuvllain!

Gratulerer med den nye skolen! Kronprins Haakon hadde gleden av å foreta den offisielle åpningen av den nye skolen, som har blitt ordentlig flott med både idretts- og svømmehall. Et sirkelformet uterom binder det hele sammen.

- Her er det gode forhold både for å lære, leke og drive med idrett. Et godt læringsmiljø betyr mye både for elever og lærere. Det er viktig å kunne glede seg til å gå på skolen. Vakre omgivelser og gode læringsforhold betyr mye for trivselen, sa Kronprinsen, som også kunne hilst så mye fra Kronprinsessen. Kronprinsesse Mette-Marit var dessverre blitt syk og forhindret fra å være med.

Les Kronprinsens åpningshilsen her

Etter åpningstalen framførte foreningen Juoigalasat den nye skolens joik, som er skrevet av to lærere ved skolen, og Kronprinsen signerte en sisti (et skinn). Den skal rammes inn og henges opp.

Tradisjonelt samisk håndverk står på timeplanen i duodji-avdelingen. Foto: Jan Langhaug / NTB

Det ble også anledning til å besøke to av spesialrommene for håndverk i duodji-avdelingen. En oppvisning med ti dansere fra Kulturskolen i Kautokeino avsluttet besøket.

Satte seg på skolebenken

Kronprins Haakon ønsket å benytte anledningen til å få en dypere forståelse for samisk kultur, og satte kursen for Sámi allaskuvla – Samisk Høgskole. Der ønsket rektor Laila Susanne Vars velkommen og innledet om virksomheten ved høgskolen, som er en unik samisk utdannings- og forskningsinstitusjon. 

Kronprins Haakon satte seg selv på skolebenken på Samisk Høgskole. Foto: Jan Langhaug / NTB

Professor Nils Oskal foreleste om tilbudet i tradisjonell kunnskap fra førstesemesterstudier til doktorgradsstudier og 1. amanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ga en forelesning om tro og livsfortolkning i Sápmi. Professorene Ante Aikio og Annika Pasanen foreleste om høgskolens rolle i styrking og revitalisering av samiske språk.

Professor Gunvor Guttorm ledsaget Kronprins Haakon til duodji-avdelingen der de fikk møte både studenter og lærerkrefter i arbeid med samisk håndverk.

Kronprinsen avsluttet besøket med en samtale med noen av studentene ved høgskolen, både om deres syn på samiske lærerutdanninger og om hvordan de ser på deres forhold til naturen som grunnlag for samisk kultur i fremtiden.

Markeringen fortsetter

Markeringen av Kronprinsparets 50-årsdager fortsetter i mai med et besøk til Træna med hav og kystkultur, før det urbane står i sentrum i Oslo i juni. Det hele avsluttes med en bakgårdsfest på Slottet, med gjester fra hele landet, på Kronprinsparets bryllupsdag 25. august.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook