Hopp til hovedinnhold

Hedret foregangskvinner innen global helse

På Kvinnedagen inviterte UiO, Norad og Women in Global Health til en markering som løftet fram to av de norske foregangskvinnene innen global helse, Sigrun Møgedal og Gro Harlem Brundtland. Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen deltok på arrangementet. 

08.03.2024

Under arrangementet, som fant sted i Domus Bibliotecha på Universitetet i Oslo, ble behovet for flere kvinner i ledende stillinger i helsesektoren diskutert - med ønske om å øke den nasjonale bevisstheten om kjønnslikestilling i global helseledelse og bane vei for kommende generasjoner. 

Kvinner utgjør 70 prosent av verdens helsearbeidere, mens bare 25 prosent av deres ledere er kvinner. Behovet for flere kvinnelige ledere innen dette fagfeltet ble diskutert. 

Under arrangementet ble Gro Harlem Brundtland og Sigrun Møgedal hedret for sitt arbeid. De har begge markert seg som tydelige ledere innen global helse. Det ble blant annet det gitt hilsener til hedersgjestene.

Kronprinsesse Mette-Marit talte til Sigrun Møgedal, mens Hilde F. Johnson, spesialrådgiver ved European Institute of Peace talte til Gro Harlem Brundtland. Brundtland og Møgedal kom også sammen på scenen i en samtale, ledet av Cathrine Marie Lofthus, departementsråd i Helse- og Omsorgsdepartementet.

 – Norge har god grunn til å være stolt av å ha hatt deg i sin tjeneste som aids-ambassadør og som en fagperson på internasjonal helse gjennom så mange år, kjære Sigrun. Jeg håper at mange av de som er yngre her i dag vil la seg inspirere – både av deg og av Gro Harlem Brundtland. Vi trenger mange til å føre fakkelen videre, sa Kronprinsessen.

Kronprinsessens tale kan du lese her

Norges første kvinnelige statsminsiter, Gro Harlem Brundtland, har blant annet vært generaldirektør i Verdens Helseorganisasjon (WHO), der hun markerte seg som en tydelig leder i kampen mot tobakksindustrien og smittsomme sykdommer.

Som lege, bistandsarbeider og etter hvert også politiker har Sigrun Møgedal siden slutten av 1980-tallet vært en markant person i internasjonal utvikling og bistand. Fra 2000-tallet gjorde hun seg spesielt bemerket for sin innsats i WHO, UNAIDS og Det globale fondet for aids, tuberkulose og malaria. Møgedal har også vært norsk ambassadør for aids og globale helseinitiativ.

Yngre stemmer

Arrangementet med tittelen "Hvorfor trenger verden flere som Sigrun og Gro", rettet også fokus på kommende generasjoners muligheter innenfor global helse. Dette ble diskutert i en panelsamtale moderert av moderert av Oline Sæther, leder av Norsk Studentorganisasjon (NSO).

Med i panelsamtalen hadde hun Afaf Al-Rammahy, studentmedariebder, Senter for global helse, Sesina Mahary Kuflu, juniorrådgiver i Plan Norges Ungdommens rettighetsorgang (URO), og Margrete Bjørge Katanasho, styrleder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook