Hopp til hovedinnhold

Avslutning i Dubai

H.K.H. Kronprins Haakon ankom Dubai i morges. Emiratet er et økonomisk sentrum i regionen, med utstrakt handelsvirksomhet. Det bor om lag 1000 nordmenn i Dubai, mange i tilknytning til shipping og petroleumsvirksomhet.
14.04.2010

En stor næringslivsdelegasjon følger Kronprinsen på denne reisen til Qatar og De forente arabiske emirater (FAE). FAE er et viktig marked for norsk eksport og mange norske virksomheter er etablert her. Det er ønskelig å styrke disse relasjonene ytterligere, og åpningen av et næringslivsseminar var således første post på Kronprinsens program i dag.

Næringslivsseminar

Det var norsk kompetanse innenfor marin teknologi og IKT som sto i sentrum for dagens seminar; The Norwegian Experience in the Maritime and ICT sector.

Kronprins Haakon åpnet plenumsdelen av seminaret. I Åpningstalen sin understrekte Kronprinsen den store kompetansen Norge har opparbeidet innen marin sektor - kompetanse som kan være svært relevant for Dubai og FAE. En del norske selskaper har vært engasjert i Dubai i flere tiår allerede. Andre står klare med ønske om å etablere seg i regionen;

Dubai is well placed in the region with a growing home market and with excellent infrastructure and facilities for re-export into other markets in the region. Norwegian companies are eager to introduce their technologies and services to this region.

Audiens

Etter seminaret hadde Kronprins Haakon et møte med Hans Høyhet Sjeik Hamdan, Kronprinsen av Dubai. Emiratene har blitt en stadig viktigere samarbeidspartner for Norge, ikke bare økonomisk, men også politisk.

Sammen besøkte Kronprins Haakon og Sjeik Hamdan Burj Khalifa – verdens høyeste bygning. Tårnet er over 800 meter høyt, og har 160 etasjer. I 124. etasje finnes en utsiktsplattform hvor Sjeik Hamdan kunne vise Kronprins Haakon den flotte utsikten over Dubai by.

Dry Docks

Etter lunsj besøkte Kronprinsen skipsverftet Dry Docks. Selskapet bygger, konverterer og reparerer skip og offshoreinstallasjoner. I gjennomsnitt er 400 fartøy innom Dry Docks hvert år, blant disse enorme oljetankerne i klassene ULCC (Ultra Large Crude Carriers) og VLCC (Very Large Crude Carriers).

Kronprins Haakon fikk en omvisning på verftet og på seismikkfartøyet Polarcus Asima. Polarcus Asima ble sjøsatt i desember 2009 og arbeidet med å montere utstyret om bord går nå mot slutten. Skipet er designet med tanke på å minimere utslipp og er tilpasset operasjoner i arktiske strøk. Skipet er et eksempel på samarbeid mellom verftet i Dubai og norsk design og leveranseindustri.

På sjømannskirka

I ettermiddag møtte Kronprinsen nordmenn bosatt i Dubai da han besøkte Det norske sjømannssenteret. Arbeidet med en sjømannskirke begynte i 1973 da 70-80 % av den norske tankflåten trafikkerte Gulfen. Etter en audiens med den daværende Emiren fikk sjømannspresten Leif Frivold forært en tomt til byggingen, og da senteret åpnet i 1976 var Emiren, Sjeik Rashid, selv til stede.

I dag er flertallet av sjømannssenterets brukere fastboende skandinaver. Med faste programposter som kor, formiddagstreff, trim, filmkvelder, gudstjenester og turer, er senteret et samlingssted for skandinaver i området.

Kronprinsen fikk servert vafler under besøket, og barn fra den norske skolen underholdt med sang. I talen sin takket Kronprins Haakon for innsatsen som gjøres av ansatte og frivillige ved senteret

Når man er bosatt langt hjemmefra, kan det være godt å ha et sted å komme til – både for det sosiale i hverdagen og for livets store anledninger.

Til møte i Abu Dhabi

Etter besøket på sjømannssenteret ble Kronprins Haakon hentet med helikopter og fløyet tilbake til Abu Dhabi for et møte med Hans Høyhet Sjeik Mohammed bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, Kronprinsen av Abu Dhabi.

A taste of Norway

I kveld avsluttes besøket til Dubai og Emiratene med en norsk sjømat. Her får inviterte gjester ”a taste of Norway” gjennom norske råvarer og spesialiteter.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook